bambulu Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 WitamKilka dni temu ukazała sie ksiązka pt. Motocykle II wojny światowej". Jeżeli już ja czytałeś / widziałeś podziel sie swoja opinią.Pozdrawiam
bambulu Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 Recenzenci - osoby znane w swiatku kolekcjonerow starych motocykli - pisza dobrze:Recenzje zamiescili: Jan Tarczynski, Jerzy Kossowski, Edward Fruba, Grzegorz Polikowski, Witold Ciazkowski.
KRUSZYNA Napisano 18 Październik 2006 Napisano 18 Październik 2006 Wczoraj dotarła do mnie długo oczekiwana książka.Jestem popierwszym czytaniu"i jestem absolutnie zadowolony z zakupu.Książka niezbędna dla każdego kto interesuje się choć trochę pojazdami wojskowymi.Doskonałe zdjęcia(z epoki i współczesne),jasny i przystępny język,czytelny rozkład i usystematyzowanie informacji.Widać olbrzymi wkład pracy w książkę która jest pierwszą i jedyną w Polsce,przedstawiającą motocykle wojskowe w II wojnie światowej w takiej formie i tak szeroko.W ksiązce jest wiele ciekawostek z zakresu praktycznego użytkowania motocykli na froncie,dotychczas znanych tylko nielicznym,głęboko wtajemniczonym".Zdjęcia w sporej części owe"tzn.takie które nie są znane szerzej.Ja pomimo tego że w tzw emacie" siedzę długo znam tyko niewielką część.Pozatym jest to pozycja która rozwiewa sporo mitów narosłych wokółSahar",WL-ek" i innych w okresie który minął od zakończenia wojny.Myslę że w chwili obecnej gdy widać olbrzymie zainteresowanie rekonstrukcją historyczną,a w niej postaciami motocyklistów wojskowych i ich pojazdów,jest to doskonała podstawa do rozszerzania wiedzy w tym tak frapującym temacie.pozdrawiamkruszynaPs.Ja wracam do książki na drugie i kolejne czytania,dokładną analizę zdjęć,i być może poszukiwanie jakiś drobnych błędów które czytając pierwszy raz przeoczyłem ;-).
bambulu Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 Ooo, widac ze KRUSZYNA to prawdziwy szpenio. W niedziele ok. poludnia autor ma podobno podpisywac ksiazke na Targach Ksiazki w Krakowie. Bedzie okazja wytknac mu bledy. PozdrawiamP.S. Mi tez sie ksiazka podoba.
bambulu Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 WitamZnalazlem w necie recenzje tej książki:http://www.motoforum.pl/Magazyn/200615/mot2ws.htmlPozdrawiam
megakura Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 bedac po slabej lekturze piekalkiewicza pod dosc podobnym tytule jestem dosc ostrozny w tego typu publikacjach,a w tym przypadku cena wrecz odstrasza od zakupu. 70-80zl za ksiazke ktora ma 275 stron toz to gruba przesada! no chyba panowie ze to jest naprawde dobra ksiazka?
KRUSZYNA Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 Trudno porównywać obie książki.Książka Piekałkiewicza to zbiór fotografii(nie zawsze dobrze opisanych)i tekst który opisuje motocykle BMW w niemieckiej,drugowojennej armii.Książka która jest tematem tego wątku zawiera dokładnie zebrane dane techniczne i opisy motocykli wojskowych z czasu II wojny światowej.Dla ludzi takich jak ja,interesujących się tą tematyką,jest to doskonałe usystematyzowanie wiedzy.pozdrawiamkruszynaPs.No i te zdjęcia!:-)
satron1200 Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 Witam , niestety cena nie jest zbyt niska , szkoda . Mimo wszystko warto zaopatrzyć się w tą pozycję tym bardziej , że nazwisko autora gwarantuje kompetencję , znana postać w środowisku motocyklowym . Książka warta uwagi , nawet dla wyjadaczy motocyklowych . Porównanie do książki Piekałkiewicza nie ma chyba większego sensu . Pan Piekałkiewicz nie był autorytetem motocyklowym" , przy całym szacunku dla jego dorobku literackiego .Pozdrawiam .
megakura Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 ale czy to jest kolejna ksiazka typu mw r...pojemnosc...silnik...naped...itd" ja szuakm jak zolnierze frontowi wykorzystywali owe maszyny w terenie, czy mieli jakies patenty na rozne sytuacje, frontowe rozwiazania typu adam slodowy, czysta praktyka.
KRUSZYNA Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Megakura-takich informacji dokładnie jak ty szukasz w tej książce nie ma.Jest to zbiór w jednym miejscu,dokładnych danych technicznych kolejnych typów pojazdów,w kolejnych krajach,ubarwionych dobrymi zdjęciami.
bambulu Napisano 26 Październik 2006 Autor Napisano 26 Październik 2006 Megakura, to o czym piszesz jest bardzo ciekawe, tylko czy gdzies cos takiego czytales. Czasami mozan spotkac fragmenty mowiace o wykorzystaniu sprzetu w roznego rodzaju wspomnieniach, ale sa to przewaznie fragmenty, czesto nieco idealizowane, w stylu ... Panie ten motór to czolg ciagna i jeszcze 4 pancernych..." lub ...Panie tym motór to pole orałem...". Po takiej lekturze zawsze dopowiadam sobie a potem sie obudziles...". Widzialem proby opisu wykorzytsania motocykli w serii ksiazek Janusza L., ale ta pozycja startowal do mistrzostwa swiata w bledach merytorycznych. Na kazdej stronie widac bylo ze autor niewiele wie o temacie. Konkludujac - tez bym chcial przeczytac cos takiego o czy wspominasz, ale jakos nie tarfilem nigdy na taka pozycje.Pozdrawiam
megakura Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 niestety musze sie z toba zgodzic, takich WIARYGODNYCH informacji nie ma. dlatego tez nie bardzo mam ochote wywalac tyle kasy by dowiedziec sie to co juz wiem. oczywiscie nic nie ujmujac owej pozycji ,nie watpie ze ksiazka jest ok.tak czy inaczej dzieki za info koledzy.
bambulu Napisano 17 Listopad 2006 Autor Napisano 17 Listopad 2006 Ja juz jestem w polowie ksiazki. Jak narazie mi sie podoba...
Komarzoto Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 A nie ma tam czasem w tej ksiazce jakiejs foty przedstawiajacej uzycie naszych motocykli szczegolnie sokolow przez WH lub sluzby pomocnicze jakies? bylbym wdzieczny za wklejenie np. do watku http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=391589
bambulu Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 WitamFotek Sokolow w WH nie widzialem, ale wiem, ze redaktor naczelny wegierskiego pisma Veteran Auto & Motor" prowadzi kwerendy w wegierskich archiwach i trafil na kilka fotek i dokumentow Sokolow wykorzystywanych w armii wegierskiej. Dobrze jest tez poszukac na ebay.com i ebay.de trafiaja sie tam fotki roznych motocykli wykorzytywanych prze WH. Nie mam zbyt duzo czasu na poszukiwania, ale jak od czasu do czasu zagladam na ebay to cos trafiam. Ostnio widzialem: Indiana, Nimbusa, FN, Gilleta w WH.Trzeba szukac.Pozdrawiam
zlywujek Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 bambalu....a raczej tomku.........ksiazka fajna ,bardzo ciekawe foto ale prosze cie bardzo....bez czarow...i sztucznego nakrecania klijeteli..kto ma kupic to i tak kupi........pozdro. zly wujek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.