Skocz do zawartości

Dziewczyny z Luftwaffe w Osterode/Ostródzie ?

osman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Mam prośbę.Czy na forum jest może ktoś z Ostródy lub okolic albo będzie tam przejeżdżał.Podobno na ulicy 3Maja w Ostródzie znajduje się pamiątkowy kamień z okresu plebiscytów.Czy to ten sam który jest tłem tego zdjęcia ?.
Może zrobiłby ktoś aktualną fotkę tego głazu.Jeśli nie to może ktoś rozpoznaje to ze swojej miejscowości ?
Z góry dziękuję za pomoc.
osman

Napisano
witam!
Zdjęcia pomnika plebiscytowego w Ostródzie możesz znależć w... Galerii Odkrywcy :)
http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=pomnik
Pomnik, którego zdjęcie umieściłeś powyżej znajduje się, a w zasadzie znajdował się w Piszu (niem. Johannisburg) na Mazurach
pzdr
Napisano
Szukałem wg daty na zdjęciu i znalazłem to
http://www.ostroda.pl/urzad_miasta/urzad_miasta/um.php?j=de&menuG0=36
Na dole pisze o tym kamieniu ale niestety to nie ten.Teraz czekam na informacje z Pisza
Pozdrawiam
Napisano
Mam parę archiwalnych pocztówek z piskim pomnikiem, postaram się je zamieścić w najbliższym czasie. Parę faktów dot. ww. pomnika:

W latach dwudziestych na pamiątkę wygranego plebiscytu Niemcy wystawili w Piszu głaz z następującą inskrypcją: "Dieses Land bleibt Deutsch (Ten kraj pozostanie niemiecki). Pomnik wzniesiono w parku nad Pisą, między mostem drogowym a kolejowym, w pobliżu ówczesnej przystani Żeglugi Mazurskiej.

W kwietniu 1963 r. wczesnym rankiem na polecenie Zygmunta Kowalczyka - I Sekretarza Komitetu Powiatowego PZPR w Piszu, saperzy z Orzysza wysadzili głaz w powietrze w ramach szeroko zakrojonej akcji zacierania śladów niemieckości na Mazurach. Po 1945 r. na pamiątkowym głazie zamieszczono wykonany farbą olejną napis: "A jednak wróciliśmy, byliśmy, jesteśmy, będziemy. Prawdopodobnie autorką tego napisu była Henryka Chróścielewska, piska nauczycielka i działaczka ZHP. Inf. ust. - M. Kulęgowski."

Temat plebiscytowych pomników jest ciekawy i stosunkowo słabo opisany. Pamiątkowe głazy ustawiono w tego co pamietam właśnie w Piszu, Szczytnie, Olecku, Ostródzie, w Giżycku zasadzono dąb (rośnie do dziś), w Malborku ustawiono postać rycerza na kolumnie, w Olsztynie zaś pomnik zbiorczy w postaci połączonych ze sobą zwieńczeniem kolumn (każda kolumna dot. miasta objętego plebiscytem). Czy ktoś się orientuje co znajdowało się w Ełku, Reszlu, Mrągowie, Suszu, Sztumie???

pzdr
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.Jak tam pucior znalazłeś tą pocztówkę z Pisza?Najlepszy numer że przez parę miesięcy byłem bardzo blisko tego miejsca tyle że w mundurku w Bemowie Piskim...
Wracając do głazu z plebiscytu był także w Stawigudzie dawniej Stabigotten.
Pozdrawiam osman
Napisano
Drobnostka,a swoją drogą to pewnie dziewczeta z personelu lotnistka w Rostkach(innego bliżej nie było),chociaż 9km od Pisza w Breitenheide(Szeroki Bór) była kwatera OKL, więc może z tamtąd?
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie