osman Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Witam.Mam prośbę.Czy na forum jest może ktoś z Ostródy lub okolic albo będzie tam przejeżdżał.Podobno na ulicy 3Maja w Ostródzie znajduje się pamiątkowy kamień z okresu plebiscytów.Czy to ten sam który jest tłem tego zdjęcia ?.Może zrobiłby ktoś aktualną fotkę tego głazu.Jeśli nie to może ktoś rozpoznaje to ze swojej miejscowości ?Z góry dziękuję za pomoc.osman
pucior Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 witam!Zdjęcia pomnika plebiscytowego w Ostródzie możesz znależć w... Galerii Odkrywcy :)http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=pomnikPomnik, którego zdjęcie umieściłeś powyżej znajduje się, a w zasadzie znajdował się w Piszu (niem. Johannisburg) na Mazurachpzdr
osman Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Dzięki pucior!Wobec tego czy ma ktoś zdjęcie lub link do tego obelisku w Piszu/Johannisburg?osman
Mirek69 Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Ale te foty na Odkrywcy przedstawiają chyba nie ten sam kamień, co na starym zdjęciu?
osterode Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Osman. A skąd ci przyszła na myśl Ostróda?Pozdro
osman Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Szukałem wg daty na zdjęciu i znalazłem tohttp://www.ostroda.pl/urzad_miasta/urzad_miasta/um.php?j=de&menuG0=36 Na dole pisze o tym kamieniu ale niestety to nie ten.Teraz czekam na informacje z PiszaPozdrawiam
pucior Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Mam parę archiwalnych pocztówek z piskim pomnikiem, postaram się je zamieścić w najbliższym czasie. Parę faktów dot. ww. pomnika:W latach dwudziestych na pamiątkę wygranego plebiscytu Niemcy wystawili w Piszu głaz z następującą inskrypcją: "Dieses Land bleibt Deutsch (Ten kraj pozostanie niemiecki). Pomnik wzniesiono w parku nad Pisą, między mostem drogowym a kolejowym, w pobliżu ówczesnej przystani Żeglugi Mazurskiej.W kwietniu 1963 r. wczesnym rankiem na polecenie Zygmunta Kowalczyka - I Sekretarza Komitetu Powiatowego PZPR w Piszu, saperzy z Orzysza wysadzili głaz w powietrze w ramach szeroko zakrojonej akcji zacierania śladów niemieckości na Mazurach. Po 1945 r. na pamiątkowym głazie zamieszczono wykonany farbą olejną napis: "A jednak wróciliśmy, byliśmy, jesteśmy, będziemy. Prawdopodobnie autorką tego napisu była Henryka Chróścielewska, piska nauczycielka i działaczka ZHP. Inf. ust. - M. Kulęgowski."Temat plebiscytowych pomników jest ciekawy i stosunkowo słabo opisany. Pamiątkowe głazy ustawiono w tego co pamietam właśnie w Piszu, Szczytnie, Olecku, Ostródzie, w Giżycku zasadzono dąb (rośnie do dziś), w Malborku ustawiono postać rycerza na kolumnie, w Olsztynie zaś pomnik zbiorczy w postaci połączonych ze sobą zwieńczeniem kolumn (każda kolumna dot. miasta objętego plebiscytem). Czy ktoś się orientuje co znajdowało się w Ełku, Reszlu, Mrągowie, Suszu, Sztumie???pzdr
osman Napisano 27 Październik 2006 Autor Napisano 27 Październik 2006 Witam.Jak tam pucior znalazłeś tą pocztówkę z Pisza?Najlepszy numer że przez parę miesięcy byłem bardzo blisko tego miejsca tyle że w mundurku w Bemowie Piskim...Wracając do głazu z plebiscytu był także w Stawigudzie dawniej Stabigotten.Pozdrawiam osman
revelli Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 No teraz wlazło-zdjęcie z lat 30-tych.
revelli Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 Jeszcze jedno ujęcie piskiego pomnika plebiscytowego.
revelli Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 jeszcze inne-z drugiego brzegu rzeki
osman Napisano 27 Październik 2006 Autor Napisano 27 Październik 2006 Wielkie dzięki za te zdjęcia revelli.
revelli Napisano 28 Październik 2006 Napisano 28 Październik 2006 Drobnostka,a swoją drogą to pewnie dziewczeta z personelu lotnistka w Rostkach(innego bliżej nie było),chociaż 9km od Pisza w Breitenheide(Szeroki Bór) była kwatera OKL, więc może z tamtąd?
pucior Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 O pomnikach plebiscytowych w dawnych Prusach Wsch., m.in. Pisz i Ostróda:http://forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=3700pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.