pol Napisano 28 Wrzesień 2003 Autor Napisano 28 Wrzesień 2003 Witam wszystkich!!!Mam pytanie , czy opłaca się szukać na obszarze byłeo niemieckiego lotniska polowego???A jeśl tak , to czy można tam znalezć jakieś ciekawe fanty ,a nie tylko bombki wszelkiego rodzaju?Jeśli już ktoś z was kopał w takim miejscu , to napiszcie na co konkrewtniej zwrócić uwage podczas takich poszukiwań , no i oczywiście co znleżliście w takich miejscach.pozdro pol
Gość Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Lotnisko polowe.Czy warto tam szukać ? Wpierw było by wskazane poznać historie lotniska. Większość lotnisk polowych to lotniska przyfrontowe, lub zapasowe. Stacjonowanie wojsk lotnictwa, na tych lotniskach , było najczęściej okresowe, związane z potrzebami frontu. Lub zniszczenia lotniska głównego. Są różne lotniska polowe, od zwykłej adoptowanej łąki, do lotnisk posiadających już rozbudowaną infrastrukturę. Na takich lotniskach mogło przebywać od kilku do kilkudziesięciu maszyn. Mogło być używane tylko przez tydzień, albo przez rok. Stąd i ilość fantów będzie różna, jeżeli było to małe lotnisko używane tylko przez kilkanaście dni, nie ma co liczyć na obfitość fantów. Istotne jest czy lotnisko było bombardowane, ale i tu nie możesz liczyć na znaleziska takie jak bomb. Nawet gdyby na płytę lotniska zrzucono 100 bomb, to może jedna z nich lub dwie nie wybuchły, a i to jest wielce mało prawdopodobne, gdyz bomby rosyjskie z reguły wybuchały wszystkie. W wypadku takim możesz liczyć co najwyżej na części po zniszczonych samolotach. Najwięcej bomb lotniczych znajduje się na terenie bombardowanych miast, pasie przyfrontowym, mostach i drogach. Można liczyć też na bomby na poligonach lotniczych, ale te niestety były z dala od linii frontu, i pod koniec wojny rzadko używane. Niemcom szkoda było amunicji i bomb na szkolenie. Obrona plot też miała mało ćwiczeń strzeleckich, a młode wojsko nabywało wprawy bezpośrednio w boju. Jednak warto sprawdzić stanowiska baterii oplot, które winny się znajdować w rejonie lotniska (tu można liczyć na łuski). Możesz też sprawdzić w poszukiwaniu części od samolotów, miejsca gdzie stały samoloty. Z reguły na końcach dróg kołowania (pasów) i na skrajach lotniska , pod ścianami np. lasu (o ile widoczne są jakieś ślady po bombardowaniu). Za znaleziskami świadczącymi o bytności lotników rozejrzyj się w rejonie kasyn i w częściach koszarowych czy obozowych.
pol Napisano 28 Wrzesień 2003 Autor Napisano 28 Wrzesień 2003 Dzięki za informacje , ale mam jeszcze jedno pytanie , czy wsród wszystkich lotnisk polowych znajdowała się obrona przeciw lotnicza?pozdro pol
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Szukałem w takich miejscach, ale nie było fajnych rzeczy Najwięcej amunicji (mauser i 20 mm), łusek mauser i odłamków.
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Najlepiej szukać pozostałości po kantynach. Ja znalazłem fajny kufel od piwa , w kilku częściach. Posklejany wygląda bardzo ciekawie i jest elementem rzucającym się od razu w oczy pośród innych eksponatów.
Frozzer Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 proponuje szukac w miejscach po barakach, masa porcelany, kopac doly na slepo i wyjmowac porcelane kilogramami, widzialem takie wykopaliska, na prawde warto. po prostu tzreba poglebiac pozostalosci po barakach. czasami jakies klamerki, ale glownie porcelana
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.