BUNNY Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 Witam1.Jak zawsze mam pytanie o Świebodzce rodzinne miasto jakże piekne :D. Jakies 2 lata temu rozebrano browar a raczej po wojnie rozlewnie piwa w Świebodzicach. Piwo dość sławne znajdowano butelki w tunelach w Książu... (ocywiwscie z epoki:). Browar jaki taki znajduje sie pod ziemią jest tam tez sytem tuneli nie o charakterze militarnym poporstu sluzyly do wyrownywania temperatury. Tworzą one regularne kwadraty" ale! w jednym miejscu tunel jest przedłużony (w strone Parku Książańskiego zadnych sugesti) oszalunkowany kawalek i nagle zawal-prawdopodobie wysadzaony tunel. Czy ktoś z forumowiczów wie cokolwiek na ten temat?? Sprawa męczy mnie od dawna a browar widze z okna więc samo to w sobie jakos ciągnie - ta odkrywcza ciekawosc..2. Druga sprawa z zupełnie innej beczki. Też Świebodzice mianowicie-na Pełcznicznicy - dzielnicy Świebodzic znajduje sie firma Zawpol/Matserform (w sumie nalezy do mojej rodziny) naprzeciwko domu Mikulicza. I podczas powiekszania hali trzeba bylo wykopac duze dl pod filary. Po zdjeciu kostki i wartwy ziemi pojawily sie fundamenty. Zeby je przerwac trzeba bylo 1 dnia pracy koparki bardzo dobrze zabrojone. Po wywiadzie srodowiskowy - pytan do najbardziej sędziwych mieszkanców dowiedziałem się ze kiedy wjezdzali na zachod budynek stal i byl to obóz dla więżniów (niemiecki) nic wiecej sie nie dowiedzialem ale mam cicha nadzieje ze ktos z Was może wiediec cokolwiek...Pozdrawiam Serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.