Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Czy ktoś posiada informacje na temat budowy małych,prywatnych kopalń niemieckich węgla kamiennego z terenu Dolnego Śląska z okresu II wojny Chodzi mi o jakieś plany szkice przekroje.
Jasiek Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 WitamW swoich poszukiwaniach odnośnie historii Wałbrzycha i okolic nie natknełem się z informacją aby w czasie wojny ktoś budował nową kopalnie.W latach 30-tych za sprawą kryzysu gospodarczego zlikwidowano małe kopalnie a ich pola górnicze w cześci przyłączono do dużych kopalń. W czsie wojny w inny sposób radzono sobie z dużym zapotrzebowaniem na węgiel poprzez rabunkową gospodarkę złożem w postaci wybierania filarów szybów itp.Jasiek WGS
Gość Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Nie chodzi mi o historie kopalń :)Mam po prostu kopalnie tyle że zamkniętą przez Niemców zacementowaną itd I nie wiem gdzie znajduje się główny szyb Jest sobie po prostu w ziemi pomieszczenie które było...nie wiem może jakąś maszynownią czy czymś w tym rodzaju niektóre ściany są podwójnej grubości itd. Więc szukam jakiś planów żeby poprostu dowiedzieć się jaką to ma konstrukcje. Wkrótce wywołam zdjęcia to wtedy je zamieszcze
Jasiek Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Podaj na majla o jaki rejon ci chodzi to ci powiem czy wogule tam coś było. Jeśli chodzi o maszynownie to nigdy one nie były całkowcie w ziemi.Jasiek WGS
baton Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Co do tego czy taka kopalnia była na tym terenie to jestem tego pewny. Reacja potomków właścicieli tej kopalni jak najbardziej to potwierdza. Co do prośby o podanie lokalizacji to :) no co ty?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.