matrox Napisano 4 Październik 2006 Autor Napisano 4 Październik 2006 witam, szukam wszelkich informacji o przedwojennych niemieckich cegielniach, jakies szkice, rysunki zdjęcia, linki do stron o tej tematyce. w mojej okolicy właśnie znajdowała się cegielnia, teraz pozostały pozostały tylko niewysokie murki, o dziwo zasypane ziemią, jednak głównie chodzi mi o tunel jaki się znajduje w tym miejscu. O tunelu wiem z relacji ojca i wójka(za ich młodu wejście nie było zasypane), a tera jednak z określeniem wejścia jest problem, jakbym miał jakies plany takich cegielni to może poszło by łatwiejPozdrawiam
tominml Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 to zależy od wielkości cegielni i przede wszystkim pieca.Tunele wentylacyjne były umieszczone na dole blisko podłoża na wewnętrznej ścianie pieca( zakładając że był okrągły a tak było najczęściej)Wszystkie łączyły się w tunel główny odchodzodzący do komina.Odzielały je od niego tzw. dzwony, które regulowały dostęp powietrza w zależności od zapotrzebowania w danej fazie wypalania cegły. Wychowałem się na jednej z takich cegielni, wybudowanej przed 1 wojną.Niestety rok temu została zrównana z ziemią:( Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.