Gość Napisano 18 Maj 2002 Napisano 18 Maj 2002 Szanowni Poszukiwacze,Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek doświadczenia w eksploracji głębokich studni? Na odludziu odnalazłem miejsce, w którym znajdowała się leśniczówka, a która to leśniczówka została doszczętnie zniszczona podczas działań wojennych (styczeń 1945). Znalazłem dwa niemieckie hełmy, rosyjską manierkę, mausera i... zamaskowany wlot murowanej studni(chyba po wojnie została zabezpieczona przed dzieciarnią). Cholernie głęboka - 15 metrów (w samochodzie miałem 16-to metrową linę, więc mogłem to sprawdzić). Spuściłem wykrywacz i brzęczało. Przyjechałem z J.,który dysponuje elektromagnesem. Bez oczekiwanego skutku: na dole jest trochę gałęzi i elektromagnes nic nie zdziałał. Wiem, że najłatwiej byłoby przywiązać się do kawałka sznurka i skoczyć w dół, tylko, że sam mam pietra, a chętnych nie mogę znaleźć. Czy macie jakieś pomysły? Cholera, te 15 metrów nie daje mi spać! Na odpowiedź oczekuje z nadzieją. Pozdrawiam i życzę odnalezienia takiego miejsca!
Gość Napisano 18 Maj 2002 Napisano 18 Maj 2002 może podasz okolice to znaczy jaki rejon poski bo 15m to nie jest wcale taka głębokość nie do pokonania jak jakieś więcej informacji chcesz to prv proszę:)pozdro michał BBasia
Gość Napisano 19 Maj 2002 Napisano 19 Maj 2002 Jeśli można spytać, te hełmy to wykrywaczem z ziemi, czy leżały np. pośród gruzu? Pytam, bo też znam jedno miejsce ze studnią.
Gość Napisano 19 Maj 2002 Napisano 19 Maj 2002 Czesciek powiedz jaka szerokosc jest studni i kiedy mam zchodzic :))pozdrowieniaMick
Gość Napisano 19 Maj 2002 Napisano 19 Maj 2002 Odpowiadam Wam (BBasi, mt i Mick'owi):1. rejon: woj.opolskie,2. hełmy - leżały w ziemi, stosunkowo płytko - ok.30 cm,3. szerokość (średnica) studni - niestety nie mierzyłem, ale sądze, że ma ok. 160 cm, może więcej. Poza tym - jak wspomniałem - murowana, a na dnie bardzo zimno (wykrywacz i lina były po wyciągnięciu mocno schłodzone:-)
Gość Napisano 19 Maj 2002 Napisano 19 Maj 2002 to da sie zejsc - jesli nie jest duzo szersza (sposob \kominowy\" (jesli nazwy nie myle)).Zimno.. no musi byc zimno jak tak nisko...powiedz jeszcze co na dnie.. najwyzej bym w pianke nurkowa wskoczyl :)
Gość Napisano 19 Maj 2002 Napisano 19 Maj 2002 Na dnie jest sucho (przynajmniej tak mi się wydaje). Spuszczałem na linie latarkę. Zbyt wiele nie widziałem, ale wydaje mi się, że na dnie są gałęzie i badyle. Napewno latarka, elektromagnes i wykrywacz po wyciągnięciu były suche jak pieprz. Nie wykluczone, że pod warstwą gałęzi jest woda. W ogóle dziwne, aby na takiej głębokości jej nie było. Jednak wszysko było suche. Co o tym myślisz, Mick? Na marginesie: miejsce jest cudowne - zero ludzi, głęboko w lesie, poprostu odludzie (w ciągu dwóch godzin minął mnie jeden rowerzysta, zero ciekawskich - wiecie ciekawscy potrafią spierd...ć robotę).
Gość Napisano 20 Maj 2002 Napisano 20 Maj 2002 Sluchaj teraz mam sesje, ale jak skoncze (bede caly czas w kontakcie mojego emaila masz.. nr komorki moge ci podac na maila...jest zbyt sucho zeby bylo prawdziwe.. jest woda napewno na dole, pytanie jaka gleboka...mam nadzieje ze niespecjalnie :)tylko jest potrzebny jeszcze ktos - jedna osoba zlazi, jedna ubezpiecza, a jedna czeka z linka i podaje narzedzia albo co...w kazdym razie mysle ze gra warta swieczkiPozdrawiammick
Gość Napisano 20 Maj 2002 Napisano 20 Maj 2002 CzesiekAkurat eksplorujemy podobny temat tez na opolszczyznie.Skontaktuj sie ze mna na priv.
kat333 Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 czesc ... wraz z kumplem tez szukamy takich miejsc ;) tylko pozazdroscic .... jasli cie to interesuje posiadam 5o m liny ,upżąrz pasy ,bloczki itd ... jakby co daj znac ...jestesmy z opola
Frozzer Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 rychło w czas, temat sprzed 3 lat :)ale powodzenia!
JMS Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 Faktycznie sprzed 3 lat... :)Juz o tym zapomnialem.
kat333 Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 hehe no fakt ..nie popatrzyle na date :) lol ...ale moze jeszcze sprawa lezy odlogiem ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.