Gość Napisano 18 Maj 2002 Napisano 18 Maj 2002 Będąc w Czechach w Mikulowie na Morawach znalazłem obok zameczku \Kozi Hradok\" odznakę. Złotnik stwierdził że jest wykonana ze srebra (niskiej próby). Napis na odznace:\GEDENKET DES 18/II 1920 POHRLITZ\" (Podziękowanie za 18/II 1920 Pohorelice).Odznaka jest okrągła, napis jest na szarfie, w tle liście dębowe, z dwoma żołędziami. Pohrlitz to miasteczko Pohorelice niedaleko Mikulowa. Czy ktoś z Was mógłby zidentyfikować jakiego zdarzenia dotyczy ta odznaka? Marek
Gość Napisano 18 Maj 2002 Napisano 18 Maj 2002 Witam !Niestety zaszło małe nieporozumienie ;) - \gedenket\" nie pochodzi od słowa \danken\" (dziękować), lecz od słowa \gedenken\" (upamiętniać). Napis zatem można przetłumaczyć jako \Ku pamięci 18 II 1920\".Pozdrawiam Kuba
Gość Napisano 23 Maj 2002 Napisano 23 Maj 2002 Dzięki za odpowiedź- tłumaczyłem za pomocą słownika, niemieckiego nie znam, niestety..... a tym bardziej gramatyki....Ale- dalej nie wiem z jakim zdarzeniem jest związana ta odznaka....
Jura Napisano 27 Lipiec 2003 Napisano 27 Lipiec 2003 W końcu dorwałem cyfrówkę- może teraz ktoś będzie mógł coś powiedzieć na temat tej odznaki ??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.