aramiles Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 WitamKtoś z Murcek biega po naszej okolicy z piszczałką? Chętnie się przyłącze
MikMik76 Napisano 7 Wrzesień 2013 Napisano 7 Wrzesień 2013 witam. A czy ktoś odwiedzał bunkry/schrony (raczej schrony)w kostuchnie w pobliżu byłych zakładów POLAM? Jeden ma zachowane wejście i pomieszczenia wewnątrz. Przed wejściem było widać zarys jakiegoś placu. Jak ktoś będzie zainteresowany to zamieszczę jakąś fotkę bo kiedyś tam zrobiłem.
Kaszol Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 Witam. Jestem mieszkańcem Murcek z dziada pradziada i z opowieści rodzinnych wiem, że: 1- rozstrzelani przez Rosjan Węgrzy stacjonowali w Murckach, m.in. w domu mojej babci jak i innych mieszkańców Murcek. I cieszyli się szacunkiem miejscowych w odróżnieniu do Niemców. 2- okopy robili Niemcy, choć prawda jest taka, że raz Niemcy opuścili Murcki bojąc się ofensywy czerwonych by znowu je zająć, gdy to nie nastąpiło, by potem opuścić te tereny bez walki.3- co do tunelu to nie słyszałem nic.4- kapliczka, wujek mi opowiadał, że był tam szyn kopalniany i stąd kapliczka z św. Barbarą.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.