frytek12 Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 znalazłem przy starym zajeżdzie pod Białogardem śr 4cm prosze o pomoc w idpozdr.
krzysiek1976 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Znalazłem identyczny żeton w Nowogardzie koło starego majątku.Poszukaj w wyszukiwarce, gdyż temat żetonu wertmarke", był już poruszany.Narka
GoAr Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Trudno będzie powiedzić coś konkretnego o wystawcy. Emisja charakterystyczna dla żetonów dominialnych z zachodniopomorskiego - tu jednak brak cech pozwalających na pełną identyfikację jakimi z reguły były inicjały wystawcy, pierwsze litery nazwy majątku, z rzadka pełne nazwiska lub pełne nazwy miejscowości. Poproszę o dokładną informację o miejscu znalezienia. Może być na arek_gosc@poczta.onet.plPozdrawiamGoAer
hydro Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Czy ten żeton jest na pewno dominialny? Też sądzę że pochodzi z pomorza zachodniego ale znajdywałem podobne w ziemi, gruzie z wykopów w mieście i podejrzewam że jest gazowy. Takie żetony mogły być stosowane w wielu miastach na pomorzu.
GoAr Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Żetony gazowe są dobrze opisane i skatalogowane - słów kilka na ich temat poczyniłem swego czasu na konkurencyjnym forum (link nie jest wskazany) zapraszam do lektury - ta blaszka nie jest żetonem gazowym. Nie można wykluczyć iż emitentem jej był inny wystawca prywatny nie konieczny więc jest związek tej emisji z dominium. Jak już pisałem wyżej brak jakichkolwiek cech pozwalających przypisać ją konkretnemu wystawcy. Tym bardziej dziwi mnie określenie moneta zastępcza 50 wertmarke z majątku BELGARD" Co jest ewidentnym nadużyciem ze strony znalazcy tej monetki. Tak tworzą się mity.GoAr
frytek12 Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Napisano 24 Wrzesień 2006 tak znalazłem ją przy starej karczmie którą znalazłem na mapie z 1853r teraz są tam tylko kszaki i drzewa a karczma znajduje sie przy trasie Białogard gruszewo znalazłem tam też kilka monet jak 1 guter pfer 1773r jak grosz z 1842r a faktycznie nazwałem wertmarke Belgard to skrót myślowy niepowinienem tak pisać pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.