Skocz do zawartości

czy to zast.moneta prosze o id

frytek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trudno będzie powiedzić coś konkretnego o wystawcy. Emisja charakterystyczna dla żetonów dominialnych z zachodniopomorskiego - tu jednak brak cech pozwalających na pełną identyfikację jakimi z reguły były inicjały wystawcy, pierwsze litery nazwy majątku, z rzadka pełne nazwiska lub pełne nazwy miejscowości. Poproszę o dokładną informację o miejscu znalezienia. Może być na arek_gosc@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
GoAer
Napisano
Czy ten żeton jest na pewno dominialny? Też sądzę że pochodzi z pomorza zachodniego ale znajdywałem podobne w ziemi, gruzie z wykopów w mieście i podejrzewam że jest gazowy. Takie żetony mogły być stosowane w wielu miastach na pomorzu.
Napisano
Żetony gazowe są dobrze opisane i skatalogowane - słów kilka na ich temat poczyniłem swego czasu na konkurencyjnym forum (link nie jest wskazany) zapraszam do lektury - ta blaszka nie jest żetonem gazowym. Nie można wykluczyć iż emitentem jej był inny wystawca prywatny nie konieczny więc jest związek tej emisji z dominium. Jak już pisałem wyżej brak jakichkolwiek cech pozwalających przypisać ją konkretnemu wystawcy. Tym bardziej dziwi mnie określenie moneta zastępcza 50 wertmarke z majątku BELGARD" Co jest ewidentnym nadużyciem ze strony znalazcy tej monetki. Tak tworzą się mity.
GoAr
Napisano
tak znalazłem ją przy starej karczmie którą znalazłem na mapie z 1853r teraz są tam tylko kszaki i drzewa a karczma znajduje sie przy trasie Białogard gruszewo znalazłem tam też kilka monet jak 1 guter pfer 1773r jak grosz z 1842r a faktycznie nazwałem wertmarke Belgard to skrót myślowy niepowinienem tak pisać
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie