czutor Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2006 Witajcie Nie polecam nikomu fosolu usuwa rdze po 10 min tworzy sie dziwna warstwa ktora zmnienia kolor podobno ma to byc warstwa ochrona , ale rdza po 3 dniach jednak sie pokazuje ,wiec mocze teraz nie 10 min tylko cały dzien i mijaja kolejne 2 dni i pokazuje sie cos białego.Przdmiot ktory moczyłem na poczatku nie był mocno skorodowany.Wiec w czym problem czyzby sprzedaja tandete pod nazwa fosol czy cos innego. Znacie moze jakies inne metody usuwania rdzy oprocz hydrolizy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 Aby nie bylo tego bialego nalotu musisz dokladnie umyc przedmiot w wodzie po moczeniu i niebedzie takiego nalotu, ja tak przynajmniej robie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 widze tu pewien brak logiki, fosol jest kwasem, wchodzi w reakcje chemiczne z rdza, tworzac sole, jak sol moze tworzyc warstwe ochronna?moze myslisz o kortaninie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czutor Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Jak moczyłem przedmiot w fosolu to po kilku dniach pojawiało sie cos białego ,nie była to warstwa ochrona.ALe jak moczyłem przedmiot w fosolu to pozniej nie moczyłem w zadnej wodzie , pozniewaz znowu by sie dostała woda i zaczołby rdzewiec od nowa pewnie .Jedni mowia ze pomoczeniu w fosolu czy smarowaniu fosolem ze lepiej moczyc w ciepłej wodzie , drudzy w zimnej, teraz ostatnio przecztałem ze lepiej nie moczyc wcale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Najlepiej to go wymyj dokladnie po moczeniu w fosolu, pozniej do ropy na 2 dni i jakas powloka konserwacyjna.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 no własnie ta szarawa warstwa fosforanowa chroni metal :) a sole jak najbardziej mogą być antykorozyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 25 Wrzesień 2006 Share Napisano 25 Wrzesień 2006 po fosolu to nalot jest chyba niebieskawy, jak go usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dygacHQ Napisano 26 Wrzesień 2006 Share Napisano 26 Wrzesień 2006 aby usunąć nalot po fosolu wytarczy użyć czegoś na bazie wdorotlenku (ja używam Domestosa) posmarować i poczekać z 5min - potem już tylko szczotka z mydłem i powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 30 Wrzesień 2006 Share Napisano 30 Wrzesień 2006 Ludziska, do ciepłej wody z mydłem, a w zasadzie goracej najlepiej bierzącej w momencie gdy woda odparowywuje nasmarować czymś tłustym a w zasadzie najlepiej polac wd40, kilka warstw... jak sama nazwa wskazuje i kolega napisał wyżej... reakcja wywołuje powstawanie soli... tak wiec po co pytanie ze nalot jest niebieski?? :/ powinien być biały :) i zapewne taki jest... niestety trzba liczyc sie z tym ze farba wyblaknie, nalezy ja natłuścić... tak jak mówiłem wd-40 bądź jakaś oliwka zeby nabrała koloru najlepiej nacierać lub psikać przez kilka dni to bedziecie mieli pewność ze juz sie nie pokaze ten nalotPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.