Skocz do zawartości

Wzgórze nr.291 między kochłowicami a kłodnicom

bankakruka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
He he tak się domyślałem...a wiesz może z czego ruskie przywaliły? Mnie to wygląda na co najmniej kaliber 122mm Dziwne jest też to że nie ma żadnych śladów odłamków po drugiej stronie kopuły (tej wewnetrznej). Jeżeli byłby to zwykły przeciwpancerny to takie ślady chyba by zostały. Czyżby rosjanie przygrzali z kumulacyjnego? I jeszcze jedna wątpliwość; czy rosjanie ostrzelali tą kopułę tak a wszelki wypadek" czy też niemcy bronili się w tym schronie?
Pozdrawiam
Napisano
Ja słyszałem taką wersję. W 1945 roku jakiś volksdeutch (zapewne nie calkiem trzeżwy)siedział w kopule i strzelał z mauzera do radzieckiej kolumny. W końcu ruskim zabrakło cirpliwości zatrzymali kolumnę obrucili SU-152 i wypalili w kopułę. Co zostało z niemca pozostawiam waszej wyobrażni.
Napisano
Ciekawa historia...tylko dlaczego na kopule jest tylko jeden ślad po pocisku? Czyżby rosjanie tak celnie strzelali? Kopuły linii Maginota po ostrzale z 88mm i 150mm wyglądają jakby cierpiały na przewlekła ospę. Chyba że rosyjskie działa samobieżne podjechały tak blisko że to była tylko formalność..
I jeszcze jedno pytanko; dlaczego studnia na kopułę w P.O Niezdara" ma obrys okrągły a na przykład schrony w Węgierskiej Górce czy też w okolicach Mikołowa mają kształt wielościanu? Czy wynikało to z innego projektu czy też kopuły różniły się konstrukcją...
Pozdrawiam
Napisano
Szyby kopuł w okolicach Mikołowa i WG mają kształt wielościanu w swej górnej części ponieważ nie ma tam zamontowanych kopuł pancernych. Podczas montażu kopuły zalewano to betonem. Na PO Niezdara kopuły są zamontowane i tego poprostu nie widać. Konstrukcja jest taka sama.
Napisano

Z czego przywalili ?

Myśle, że kaliber ok 80 mm. Niestety nie mierzyłem :/

Można tylko domniemywać, chyba że ktoś zna jakieś wiarygodne relacje.

Pozdrawiam
d007

Napisano

A tutaj schron ze Śmiłowic...
Widać że te otwory różnią się zdecydowanie. Czy wynika to z różnych kopuł mocowanych w otworach?
Na Niezdarze nie zamontowano kopuły obserwacyjnej natomiast na Śmiłowicach kopuły obs-boj.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie