TSUNAMI Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Szanowny Panie d007 ja zanim coś napiszę o czymś co mi ktoś powiedział to wolę to sprawdzić (jeśli jest to oczywiście możliwe) a nie piszę czegoś czego nie jestem pewny.A co do schronu to wiedz że on tam jest na 110% bo go widziałem na własne oczy (część stropu schronu).Tylko że teraz są takie czasy że nie warto o wszystkim mówić no chyba że się chce być sławnym bo coś się owego" odkryło ale ja wolę być w cieniu a sławę zotawić dla tych którym się wydaje że wiedzą wszystko".
bankakruka Napisano 18 Wrzesień 2006 Autor Napisano 18 Wrzesień 2006 koledzy jak pujdziecie lewom stronom rzeki jamna od strony rzeki kłodnica dojdziecie do mostku,potem w las drogom z starej kuźni w kierunku panewnik,potem skręcacie w pierwszom druszke w prawo i znów w prawo natraficie po lewej stronie na pjerwszy schron idąc dalej natraficie na resztki okopów w pewnym momęcie okopy łączą z dilinon jamny i zaczyna się pagórkowaty teren i w miare młody las sami zauwarzycie rurznice w drzewostanie z wykrywaczem go znajdziecie bo będzie piszczał jak byście znaleźli czołg,jak się tam wybiore zrobie fotki .pozdrowienia.
d007 Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Szanowny Panie d007 ja zanim coś napiszę o czymś co mi ktoś powiedział to wolę to sprawdzić (jeśli jest to oczywiście możliwe) a nie piszę czegoś czego nie jestem pewny"To akurat jest kwestia zaufania. A co do schronu to wiedz że on tam jest na 110% bo go widziałem na własne oczy (część stropu schronu).Tylko że teraz są takie czasy że nie warto o wszystkim mówić no chyba że się chce być sławnym bo coś się "nowego odkryło ale ja wolę być w cieniu a sławę zotawić dla tych którym się wydaje że "wiedzą wszystko." Wiem, że tam jest :). Chciałem tylko sprawdzić czy Kolega go faktycznie widział (chodzi właśnie o tą część stropu).Przestańmy licytować się kto jest czego bardziej pewny. Nie o to chodzi.Apropo zasypanych schronów na Odcinku Mikołów to jest jeszcze taki jeden, o którym wiadomo. Czy Kolega wie, o którym mówię ? Pozdrawiamd007
bankakruka Napisano 18 Wrzesień 2006 Autor Napisano 18 Wrzesień 2006 koledzy jeszcze jedno pytanko czy idąc z śmiłowic do straconej wioski obrzeżem lasu trafiliście na mogiłe??
TSUNAMI Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 Witam.Jeśli chodzi o ten kolejny schron zasypany o którym piszesz d007 to napewno chodzi Ci o ten który jest na prywatnej posesji .Ponoć miała być akcja odkopania go ale z tego co wiem to chyba raczej do tego nie doszło.A z tego co pamiętam to znalazłem na ebayu jakiś czas potem zdjęcie tego schronu i podesłałem je naszemu koledze z Rudy Śląkiej.A co do tej pewności w jakiej kolwiek sprawie to poprostu czasami warto być ostrozy.I to tyle w sprawie tzw.pewności.A tak na marginesie to parę lat temu będąc w Gostyni i Wyrach kręciłem się tam po okolicy szukając kogoś kto pamięta 1939r.Wkońcu trafiłem na taką osobę która wiele pamiętała z tamtego czasu pytałem o schrony i nie tylko , dowiedziałem się że jeden schron był gotowy" i były 2 fundamenty ale pokazał mi (bo go poprosiłem żeby tam ze mną poszedł) jeszcze jedno miejsce w którym zaczętą wylewać fundament pod kolejny schron.Po wojnie wykop został zasypany przez okolicznych ludność bo im poprostu przeszkadzał.Na miejscu żeczywiście jest ślad po wykopie ale dla pewności jeszcze dodatkowo potem poszukałem i popytałem kolejnych świadków czy coś takiego w tym miejscu widzieli i okazało się że tak.Więc będąc pewny tego że coś odkryłem owego" rozpowiedziałem to wszystkim zainteresowanym i co no i nic nikt chyba nawet nie zaznaczył sobie tego miejsca na mapie.I dla tego jak coś potem znajdowałem owego" to wolałem o tym nie rozpowiadać.Do Bankakruka nic mi nie wiadomo o mogile.Pozdrawiam.
malpa Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Tsunami fotki dotarly w calosci. Serdeczne DZIEKUJE.
linz Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Mam prośbę do Tsunami.Czy możesz mi podesłać zdjecie tego scgronu ze Śmiłowic o którym wspominasz,że znalazłeś go na e-bay. Podaję moje namiary jprzybylo@neostrada.plMiałbym do Ciebie jeszcze pare pytań ,ąle twój adres nie jest widoczny na forum.Czy możesz do mnie napisać na adres który podałem ?
bankakruka Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 linz o który schron ci chodzi?? tam som cztery +wylewka pod pjąty
bankakruka Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 linz jeszcze jedno z tego co wjem to jeden z tamtejszych schronów został uporządkowany przez Pro Fortalicium i jest zamknięty chodzi mi o schron w poblirzu ulicy Jana Kawalcapozdrowienia
d007 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 TSUNAMI:Tak. Zgadza się. Zasypany schron jest na prywatnej posesji na ul. Rybnickiej w Mikołowie. Osoby, które go miały odkopywać to właśnie m.in ja. Uzyskaliśmy nawet zgodę właściela terenu. Niestety nie udało się tego do teraz uczynić ze względu na brak środków i czasu do wykonania tej operacji. Jednak mam nadzieję, że w przyszłym roku uda się.Zdjęcie o którym piszesz jest mi znane. Prawdopodobnie jest to ten schron. Jednak zweryfikujemy to na 100 % dopiero jak go odkopiemy.W Gostyni i Wyrach jest wielu ludzi, którzy wiedzą o rzeczach, których nie ma w książkach (Kol. U311 apropo Twojej rady w spawie ploteczek i folkloru") i my także od nich wyciągneliśmy wiele informacji. Takie relacje są bardzo cenne. Schrony w rejonie Gostyni, o których piszesz to jak się domyślam tzw. Stara Piła niedaleko rzeki Gostynki. Chodzi Ci o obiekty tzw. fortyfikacji polowej urbany". Jeden jest ukończony, oprócz niego są 3 płyty fundamentowe pod taki sam obiekt. Jedna z nich tak jak piszesz jest zasypana, reszta jest odkryta. Miejsca te są zaznaczone na mapie. Zapraszam do schronu Sowiniec" w Gostyni, gdzie wisi mapa z zaznaczonymi m.in fundamentami.Chętnie też podyskutuję z Tobą na temat Odcinka Mikołów przy tej mapie ;)A jest o czym bo w Wyrach znaleźliśmy jeszcze jedną płytę fundamentu w Łaziskach są conajmniej dwie i to pod obiekty fortyfikacji stałej. Już nie wspominam o wykopach pod schrony. Ten Odcinek kryje jeszcze wiele tajemnic do odkrycia.bankakruka:Schron przy ulicy Kawalca w Smiłowicach jest obecnie uprzątnięty i zamknięty. Niestety nie udało się jak dotąd znaleźć ludzi-pasjonatów najlepiej z pobliskiego Mikołowa, którzy mogliby się zaopiekować tym schronem w przyszłości (organizacja dni otwartych itp..). Jeżeli ktoś jest zainteresowany współpracą przy rewitalizacji tego obiektu to serdecznie zapraszam. Na razie opiekę nad tym obiektem sprawuje tyskie koło terenowe Pro Fortalicium.Pozdrawiam d007
TSUNAMI Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 d007 Jak narazie to jestem jeszcze w temacie i jeśli pojawia się coś owego" np.fundament (to jakimś tam sposobem się dowiaduję o tym) ale to nieważne.I wiem że między innymi Ty miałeś brać udział w odkopaniu tego schronu ale niestety takie jest życie i nie wszystko się udaje zrobić co by się chciało.A co do dyskusji na na temat waszego Odcinka" to już nie raz rozmawiałem z Tobą na temat waszego schronu jak i odcinka. Masz rację jeszcze pewnie nie wszystko zostało odkryte na Odcinku Mikołowskim jak i zapewne na całym O.W.Ś.I jeszcze jedno trzeba Wam pogratulować waszego wyremontowanego schronu naprawdę odwaliliście kawał dobrej roboty. Pozdrawiam
d007 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Dziękuje TSUNAMI. Na szczęście schronów u nas dostatek i nie zamierzamy spocząć . Już przymierzamy się do następnego. A Sowiniec nie jest nasz. On jest własnością państwową czyli wszystkich. My się tylko nim opiekujemy. Sowiniec jest udostępniany do zwiadzania nieodpłatnie każdemy chętnemu po uprzednim kontakcie.2 i 4 niedziela miesiąca są dni otwarte w Sowincu.Wybacz mi, ze nie kojarze Cie po nicku. Pozdrawiam d007
bankakruka Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Napisano 21 Wrzesień 2006 Witam!!koledzy znalazł z was ktoś coś ciekawego w okolicach Śmiłowic ,Sośniej Góry,Starej Huty , Gierałtowic ???chodzi mi o poszukiwania z piszczałkom.
drozdziol Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Witam!Mam pytanie a jednocześnie prośbę do szanownych kolegów. Czy ktoś z Was posiada jakiekolwiek plany bądź inne materiały (poza zdjęciami, chyba że z epoki) dotyczące położenia, architektury i historii OWŚ? W sieci jest tego niezwykle mało a źródła są dość trudno dostępne. W chwili obecnej przygotowuję artykuł dotyczący właśnie tego tematu na stronę internetową dlatego wszelkie materiały byłyby dla mnie niezwykle pomocne.Pozdrawiam
malpa Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 Drozdziol wpisz w wyszukiwarke haslo forty krakow.znajdziesz sporo na ten temat. zdjec z epoki jest bardzo malo.
drozdziol Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 Dzieki kolego malpa za info, jednak tę stronę juz znam od dawna. Niestety informacje z niej pochodzące choć dosyć ciekawe mają już parę ładnych latek i nie są zbyt aktualne niestety. Znacznie nowsza i ciekawsza jest strona http://www.simon.kg.net.pl/. Bardziej by mi zależalo na artykułach pochodzących z różnych czasopism fachowych które są bardzo trudne do dostania. Może ktoś z kolegów posiada jakieś materiały w wersji elektronicznej?Pozdrawiam
TSUNAMI Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Witam .Widzę że powstanie nowa strona o O.W.Ś. i chciałbym się zapytać czy autor zapoznał się (zwiedził) już wszystkie schrony O.W.Ś. i poznał (częściowo)ich budowę itd.Nie pytam się złośliwie ,tylko poprostu żeby nie było tam wypisywane nieprawdziwe informacje które będą wprowadzały w błąd np.osoby które dopiero rozpoczynają swoją przygodę" z tym bardzo ciekawym systemem fortyfikacji (choć bardzo zaniedbanym).A na niektórych stronach takie nie prawdziwe informacje się pojawiają np.dotyczące uzbrojenia danego schronu.Pozdrawiam.
drozdziol Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Witam!Żadnej złośliwości w pytaniu kolegi nie dostrzegam:) Nim cokolwiek napiszę i przygotuję, postaram się zebrać jak najwięcej materiałów dotyczących w/w tematu. Nie chcę powielać błędów innych autorów jednak aby tego uniknąć potrzebuję jak najwięcej informacji dot. tematu. Jeżeli chodzi o wizje lokalne" to sprawa wygląda w ten sposób że centralny rejon OWŚ znam dość dobrze(mieszkam w Chortzowie), skrzydło południowe tak sobie a północna część to dla mnie erra incognita". To się jednak zmienia a iałych plam" w moich wędrówkach pozostaje coraz mniej.A tak na marginesie nie wiem czy ktoś z kolegów ostatnio odwiedzał schron II lini ten na Piaśnikach (sztabowy)...poprostu zgroza. Robotnicy którzy stawiają tam osiedle domków jednorodzinnych zrobili sobie z niego wychodek i smietnisko.Mam jeszcze pytanie, czy źródło Kaufmann+ Jurga jest coś warte?Pozdrawiam
drozdziol Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Aha i jeszcze jedno pytanie.Czy ktoś z kolegów ma jakieś informacje n/t obiektu na terenie dawnej Huty Huberta (teraz Zygmunt)?Pozdrawiam
d007 Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 drozdziol:Wybierz się na dni otwarte do jednego ze schronów Pro Fortalicium. Tam spotkasz ludzi, którzy napewno dużo opowiedzą CI o OWŚ. Więcej info o terminach dni otwartych na stronie Pro Fortalicium (http://www.profort.org.pl/naszemuzea.htm )Pozdrawiam d007
TSUNAMI Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Polecam zwiedzenie tych schronów wyremontowanych przez stowarzyszenie (choć zapewne już je zwiedziłeś) bo tam naprawde jest wiele oryginalnych elementów wyposażenia.A co do strony którą podał d007 to za wiele tam nie znajdziesz (informacji o schronach ,opisy itp.)bo poprostu opisane są tam tylko te schrony które zostały wyremontowane.Ja z mojej strony mogę Ci zapodać wszystkie materiały jakie posiadam na składzie" włącznie z rys. schronów opisami do nich i td. i tp..
malpa Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Drozdziol dawno nie zagladwlem na te strone i faktycznie strona sie bardzo zmienila na duzy plus.
drozdziol Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Witam!Schrony wyremontowane zwiedziłem poza tym wyrskim. Można powiedzieć że miałem wersje zwiedzania dla VIPów..bo mój kolega który udziela się w proforcie miał klucze do Dobieszowic:)Rzeczywiście chłopaki wykonały kawał solidnej roboty. Z resztą na najbliższym zebraniu mam zamiar wstąpić w szeregi stowarzyszenia.Kolego Tsunami byłbym Ci niezmiernie wdzięczny za udostępnienie tych materiałów. Z mojej strony mogę Ci zaproponować materiały z nTW dotyczące zastosowania rkm i kb.ppanc w schronach II RP. Chyba że już masz te artykuły...
d007 Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Dodam tylko, że prowadzone są prace nad wydaniem kompleksowego przewodnika po OWŚ. Mam nadzieję, że uda się go wydać jeszcze w tym roku. Będzie to jedyna na rynku kompleksowa publikacja na tamet OWŚ ze schematami, opisami schronów itp.... Planowane jest też równoległe wydanie książki, która szerzej będzie traktowała ten temat (dla bardziej wymagających). Co do strony internetowej to polecam strone naszego Kolegi Szymona Hrebendy , członka Pro Fortalicium http://www.simon.kg.net.pl/. Zresztą Kol. Drozdziolowi ta strona już jest znana. Nic lepszego w internecie na dzień dzisiejszy nie znajdziesz. Strona Pro Fortalicium na dzień dzisiejszy prezentuje dokonania i działalność Stowarzyszenia. Być może w przyszłości rozwinie się tam dział Fortyfikacje. Przynajmniej są takie plany.Pozdrawiam d007
drozdziol Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Witam!Jeszcze małe pytanko, może ktoś z kol. wie...W kopule jednego ze schronów P.O Niezdara" jest pod strzelnicą ckm taka duża wypalona dziura. Na stronie S.Hrabendy podana jest informacja że jest to otwór po pocisku art.Czy koledzy mają jakieś bliższe dane odnośnie tego wydarzenia? Jest to blizna po 39r czy też po 45r?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.