Skocz do zawartości

Wzgórze nr.291 między kochłowicami a kłodnicom

bankakruka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!
czy ktoś coś wie na temat potyczki (walk) na wzgórzu 291 chodzi mi o ciężki schron bojowy wyposażony w półkopułę ckm i kopułę obserwacyjnom ??
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Czy chodzi Ci o ten schron ?

Na wzgórzy 291 ( tzw Łącznikowy Punkt Oporu 291) we wrześniu 39 nic się nie działo. W czasie okupacji na wzgórzu znajdowały się stanowiska niemieckich Flaków a polskie schrony tam znajdujące się używane były przez niemców jako schrony przeciwlotnicze i magazyny amunicji. Po wojnie podobno mieścił się tam poligon SB, podobno też SB tam kogoś rostrzeliwało.

Pozdrawiam
d007

Napisano
No tak SB rostrzeliwało, miało poligon :0)
Skąd takie rewelacje co do tych obiektów Kol.d007
A może miejsce kontaktu Premiera Selekcjonera Pana Leszka. M z Talibami lub wiadomą osobą".
SB nie miało na terenie Ślaska i Zagłębuia poligonu a ze strzelnicy korzystali w ZOMO Katowice jak jednostka została przeniesiona z Katowic-Koszutki do Katowic-Piotrowic
oraz ze strzelnicy i pasa taktycznego JW 1492 Kol. d007 :0)
Napisano
d007 tak chodziło mi o ten schron na twych pjerwszych fotkach
niewiem czy zauwarzyłeś ale na płytach pancernych som wyraźne
ślady po pociskach więdz sondze że musiało coś się tam dziać pozatym jak chodziłem tam z piszczałkom to znalazłem pocisk karabinowy morze to nic ale ktoś go musiał wystrzelić
Napisano
WITAM .
Na początek odpowiem na pytanie które zadał malpa choć nie było do mnie kierowane - ten prostokątny otwór to czerpnia powietrza która pierwotnie była osłonięta pancerzem przykręconym czterema śrubami.
A co do śladów po pociskach na pancerzach schronu to mogę potwierdzić że są a zarazem dodam że ślady po trafieniach z karabinu znajdują się również na strzelnicach ściennych (na stopniowaniu przeciwrykoszetowym i obok niego)schronu na dz.ppanc. i ckm (to ten schron z uszkodzoną ścianą tylną)jak się panowie dobrze przyjrzycie będąc tam na miejscu to znajdziecie jeszcze kule karabinowe tam tkwiące.
Wnętrze tego schronu pewnie po wojnie wykorzystywali saperzy do pozbywania się niewypałów o czym mogą świadczyć ślady na ścianach.Nie mogę potwierdzić tego że to po wojnie polscy saperzy (w jakim celu , w ramach ćwiczeń?)dokonali takich uszkodzeń na ścianie tylnej schronu jak i na kopule pancernej.
A co do stanowisk flaków o których pisał d007 to mogę potwierdzić że tam są ale zarazem dodam że tych stanowisk jest tam sporo można powiedzieć bardzo sporo.Czy możliwe było by że w jednym miejcu zgromadzono więcej niż jedną baterię artylerii a z tego co wiem to gdzieś pod Kochłowicami były stanowiska naszej artylerii.
Pozatym za torami kolejowymi biegnącymi nie daleko schronu z dwoma płytami pancernymi znajdują się kolejne stanowiska
artyleri(dla jednej bateri).Obok tych stanowisk są dobrze zachowane okopy.

Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
Malpa sorki że tak się wcinam bo prosiłeś o zdjęcia d007 ale jak byś chciał to mogę Ci przesłać też zdjęcia tych schronów i mogę jeszcze dołączyć rysunki (przekroje)jeśli oczywiście byś chciał.

Pozdrawiam.
Napisano
U311:

A czy Kolega nie umie czytać ze zrozumieniem ?

W szkole podstawowej uczy się, że jest coś takiego jak zdanie przypuszczające :) Jeżeli piszę podobno" to znaczy to, że informacja jest zaledwie prawdopodobna. Informację posiadam od swojego kolegi, mieszkańca Rudy Śląskiej. Wcale nie twierdzę, że tak faktycznie było.

Forum jest po to aby pewne rzeczy weryfikować, dyskutować a nie po to, aby w chamski sposób ironizować.

A skąd Kolega wie czy pod ścianą jednego ze schronów SB kogoś nie rostrzelała ?

bankakruka:

Chętnie podeśle Ci więcej fotek. Podaj tylko swojego maila.

Pozdrawiam
d007
Napisano
koledzy chodził ktoś z was po okopach z piszczałkom w rejonie
śmiłowic chodzi mi o skraj lasu wzdłórz leśnej drogi z śmiłowic do straconej wioski
pozdrowienia
Napisano
bankakruka:

Zapewne chodzi CI o pozycję polową nad rzeką Jamną. Z tego co wiem nic tam się nie działo. Jeden ze znajomych penetrował ten teren i nic nie znalazł.

Pozdrawiam
d007
Napisano
Witam .
Widzę że d007 ma na wszystko odpowiedź (bez urazy)ale lepiej czasami warto samemu coś sprawdzić aniżeli opierać się na cudzych opiniach.
A tak na marginesie to Bankakruka warto się tam przejść i samemu sprawdzić ten rejon i kierować się na Śmiłowice podałbym Ci tu dokładne namiary ale jak to powiem to zwali się tam cała ekipa.Ale jak byś chciał to Ci napiszę na meila namiary.

Pozdrawiam .
Tsunami
Napisano
TSUNAMI podaje ci maila sbd1@tlen.pl jak byś mógł to opisz mi jak tam dojechać.
do 007 tam nad jamnom co mówisz już patrzyłem poza zasypanym schronem,resztkami okopów i resztkami drutu kolczastego z zasieków nic nieznalazłem
pozdrowienia
Napisano
Kol. d007 :0)
Propozycja, więcej literatury i faktów potwierdzonych historycznie co do Służby Bezpieczeństwa PRL (1956-1989) a mniej ploteczek i folkloru :0)
Napisano
Witam.
Bankakruku to zdjęcie które wstawiłeś to ten sam schron z uszkodzoną ścianą tylną , tylko że tu widoczna jest czerpnia powietrza (ten prostokątny otwór) z zachowanym jej blaszanym elementem którego już niestety nie ma (zapewne złomiarze się nim zaopiekowali").
A i jeszcze jedno Bankakruku napisałeś że trafiłeś na ten zasypany schron czy jesteś tego pewny bo ja trafiłem na niego jakieś 3 albo i więcaj lat temu a naprowadził mnie na niego pewien dziadek i jak do tej pory nie słyszałem żeby ktoś mówił że wie dokładnie w którym miejscu się on znajduje ?

Do Malpy prześlę Ci zdjęcia i rys. jak tylko będę miał chwilkę czasu.

Pozdrawiam
Napisano
TSUNAMI:

A i jeszcze jedno Bankakruku napisałeś że trafiłeś na ten zasypany schron czy jesteś tego pewny bo ja trafiłem na niego jakieś 3 albo i więcaj lat temu a naprowadził mnie na niego pewien dziadek i jak do tej pory nie słyszałem żeby ktoś mówił że wie dokładnie w którym miejscu się on znajduje ?"

Skąd Kolega wie, że natrafił na zasypany schron skoro go nie widział bo jest właśnie zasypany ?

Widzę że d007 ma na wszystko odpowiedź (bez urazy)ale lepiej czasami warto samemu coś sprawdzić aniżeli opierać się na cudzych opiniach."

Czy Kolega osobiście sprawdził, że ów zasypany" schron tam się faktycznie znajduje ? Czy też Kolega opiera się tylko na cudzej" opini pewnego Szanownego dziadka ?

U311:

Jestem niezmiernie wdzięczny za radę. Szkoda tylko, że nie uzyskałem odpowiedzi na zadane pytanie. Może było zbyt trudne ? A może Koledze zbyt trudno przychodzi napisac zwykłe ie wiem" ?

Pozdrawiam
d007
Napisano
Kol. d007 :0)
Tak, bardzo trudne a wręcz niemożliwe wypisywanie niedorzeczność i fantazji.
Jak pisać oficjalne ludziom na forum, to rzeczy wiarygodne i sprawdzone na 100%
Kol. d007 jak już pisałem, mniej ploteczek i folkloru :0)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie