Skocz do zawartości

Pytanie do użyszkodników posiadających Rutus Solaris

Igomas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam co prawda inne zainteresowania bo ja stawiam bardziej na drobnicę .Solarisa użytkuje ponad półtora roku , prawie wyłącznie na trybie dynamicznym .Oto moja opinia :
1/Za tą kase bardzo dobre osiągi ,
2/w zaśmieconym terenie słaba dyskryminacja-trzeba dobrze się osłuchać z tym detektorem aby dobrze interpretować sygnały ( czytelniejsza jest praca trójtonowa z niską dyskryminacją ale więcej sygnałów)-to dotyczy tylko dynamiki
3/bardzo dobre wyważenie(można nim długo i intensywnie pracować nie odczuwając jego wagi)
4/Czytelne menu nastaw (szybciej się go nauczysz niż nowej komórki)
5/po złożeniu jest ciut za długi ale nie każdemu to może przeszkadzać ( w stanie nie złożonym tylko zsunięty na minimum mieści się do bagażnika w maluchu ale złożony bedzie wystawał ze średniego plecaka)
6/ Polski serwis gwarancyjny i pogwarancyjny (narazie nie musiałem korzystać)
7/lepsze wykorzystanie baterii niż w ultrze -jak w ultrze już padły wkładasz do solarisa i ze dwie godziny jeszcze poszukasz(średnio na alkaikach za ok 1zł/szt, chodzisz 3 długie dni na słuchawkach)
podsumowując uważam ten detektor wart swojej ceny, a co do obsługi to zawsze najtrudniejszy jast tylko początek i to się tyczy większości detektorów.Do tej pory pracowałem z następujacymi detektorami:Pi-samoróba,HS-3 Smentkowskiego, 2mp C-SCOPE,Rutus Ultra 1, GARRETT ACE 150 i 250(na trybie coins wycinają polskie monety),jednak że Solaris najbardziej mi pasuje i dopóki Rutyna nie skonstrułuje lepszej maszynki pozostaje przy nim.
O trybach statycznym i mix niech się wypowiedzą osoby które szukają przy ich pomocy , ja jestem leniwy więc nie szukam rzeczy które zalegają głębiej niż metr.
Pozdrawiam -DARZ DÓŁ
Napisano
właściwie, interesuje się militarką, ale jak juz pisałem, bede chodzil glowie na drobnice, poniewaz moj kompan" nie przepada za lasami :) Dlatego prosilbym ludzi ktorzy szukaja na dunamice, statyku i mix, aby sie wypowiedzieli ;)
Czytajac duzo tematow na forum, dowiedzialem sie ze strasznie trudno ten wykrywacz opanowac na poczatku :) Ile wam zajelo dokladniejsze zapoznanie sie z detektorem ? (chociaz wiem ze swoj wykrywacz poznajesz przez caly czas :D)
Napisano
Witam
Solarisa mam od około miesiąca.
Jak to bywa na początku, duże problemy z lokalizacją małych przedmiotów. Myślę sobie trzeba sposobem, więc położyłem wykrywacz, wziąłem garść ziemi gdzie mogłaby się znajdować drobnica i macham przed cewką. Jest sygnał, podzieliłem na pół i macham dalej, jest sygnał i tak dalej, aż zostałem z kilkoma ziarenkami piasku... kurcze obrączka na moim palcu. Myślę sobie przy następnej wyprawie obrączkę zostawię w domu, jak pomyślałem tak zrobiłem.
Następna wyprawa: chodzę po polu i jest sygnał, analogicznie jak przedtem (teraz bez obrączki), kładę wykrywacz, garść ziemi i macham przed samą cewką. Jest mały sygnał, dzielę ziemię na pół i dalej macham przed cewką – jest mały sygnał i tak dalej, aż zostałem z kilkoma ziarenkami piasku. Myślę sobie co jest? Złoty piasek? Macham samą ręką, jest sygnał – kurcze jestem terminatorem?? Macham drugą ręką – brak sygnału. Macham jeszcze raz prawą dłonią, jest sygnał. Jak tak dalej pójdzie to mi się cała obrączka w palec wetrze.
Napisano
Żadne zapinki - goła ręka,
Wykrywacz dawał słaby sygnał jak machałem dłonią przed samą sądą.

Przed zakupem wykrywacza ze strony producenta ściągnąłem sobie instrukcję obsługi, po przeczytaniu jej niewiele zrozumiałem, więc przeczytałem jeszcze raz i jeszcze raz. W instrukcj brak jakichkolwiek rysunków czy fotografi ułatwiających zrozumienie tej instrukcji. W rzeczywistości obsługa wykrywacza jest bardzo prosta, instrukcja niepotrzebnie tylko straszy.
Mam jeszcze problemy z dostrojeniem się do gruntu - wykrywacz jakoś dziwnie się zachowuje (niezgodnie z instrukcją).
Napisano
Igomas_Gdynia -moja rada wejdź na strone poznajmy się na odkrywcy, poszukaj kogoś ze swojej okolicy kto posługuje się tym sprzętem, umów się z nim w teren i nich ci pozwoli trochę nim popracować -wtedy nie bedziesz musiał prosić o opinie innych bo sam sobie ją wyrobisz.
Napisano
lugawica tobie też radze poszukać kogoś kto chodzi z tym sprzętem i mieszka najblizej ciebie i porównaj czy jego detektor też tak reaguje na ciebie ,jeśli nie to kontaktuj się z producentem.
Powodzenia -DARZ DÓŁ
Napisano
MaciekC może masz luźny kabel od cewki , owiń go dobrze wokół wysiegnika i zobacz czy będzie dawał sygnał przy uderzeniach.
Napisano
Biegam z RS od roku ustawienia to pikuś w porównaniu z trój tonową identyfikacją w trybie dynamicznym ale jak załapiesz co do ciebie rutuski gada(mi zajeło to 6 mieśecy)to żadna moneta czy odznaka itp niema szans chodzby niewiem jak była głeboko.A kamienie magnetyczne i inne cuda poznasz po pierwszej nucie.Tryb statyczny w tym wykrywaczu osobiście uważam za zbędny zasięg na dynamiku jest potęrzny.(czułość mam podkręconą na maxsa dyskryminacie na minimum nigdy nie narzekałem że mam za dużo sygnałów po prostu wybieram te najładniejsze)
Pozdrawiam i życze cierpliwości.
  • 4 months later...
Napisano
Dzisiaj nie wytrzymałem i mimo zimna i póżnej pory wyszedłem coś poszukać.Pierwszy problem.Jak właczyłem kolo domu, sonda w górze , ust na dynamice a na wyswietlaczu katastrofa.Wyświetlilo mi jakies ( -1 - 1 0) i to wszystko jakby w trzech poziomach .Co to było niby?Zniknęło polowe kresek dzielących wyswietlacz na pół.Wyłaczyłem ,poruszałem bateriami i ok.Druga sprawa.Jak bym nie ustawił pokrętło gruntu czy na godz 19 , czy 12 ,czy 17 ,zbliżam sode do ziemi i zeruje to zawsze grunt pokazuje że OK. Dlaczego nie bylo ze przekrecic w prawo czy lewo?Może coś żle robie?Na polu pomrukiwał troche i zmniejszalem czułośc ,nie pomogło.Pomogło dopiero ja lekko z godz 12 grunt dałem na godz 10.To był mój 1 godzinny wypad.Musze sie chyba duzo uczyć obsługi w terenie bo na sucho przed domem na kostce było niby ok.
Napisano
Nie miałem co prawda solarisa tylko first plus ale to był główny powód dla ktorego szybko sie go pozbyłem, nadpobudliwosc na wszystko co mozliwe, chyba ze sie wykreciło tak ze niewiele łapał. Nie wspomne o uderzeniu cewką lub samym wykrywaczem w cokolwiek. Moim zdaniem znacznie przereklamowany, choc solarisa w reku nie miałem ale po doswiadczeniach z firstem plus raczej bym go nie kupił szczegolnie widząc ze problem wystepuje rowniez w solarisie. A zachwalany serwis i łatwosc kontaktu z producentem to juz totalna przesada, kilka razy prosiłem o porade co do ustawien i zero odpowiedzi. Ale podobno o innych dba. Reklama dzwignią handlu tylko nie wiem dlaczego sami poszukiwacze wpuszczają innych w kanał, chyba wedle zasady -ja wtopiłem to inni niech sie tez meczą-
Pozdrawiam i czekam na gromy ze strony klakierow prorutusowskich.
Napisano
Witam
Przejściówka na mały jack a słuchawki poZyczyłem "od syna ( od wieży ).Próbowałem nawet śłuchawki walkmana.
Ważne - muszą dobrze leżec na uszach , kabel długi spiralny,
pozwalający na odłożenie sprzętu przy kopaniu.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie