Gość Napisano 14 Maj 2002 Napisano 14 Maj 2002 Jestem w trakcie tworzenia strony internetowej na tematwalk o przyczółki odrzańskie styczeń-kwiecień 1945 Chodzi konkretnie omiejscowości Głogów Trzęsów,Rzeczyca Radoszyce Chobienia ,Scinawa DziewinRudna ,Gwizdanów . Zbieram materiały o w/w miejscowościach i walkach wich rejonie, udziału jednostek,po jednej jak i po drugiej stronieJeśli ktoś posiada jakieś materiały bardzo bym prosił o kontakt. Chetniewymienię sie ze swoimi materiałami i doświadczeniami.Zapraszam również do współpracy w tworzeniu www.kontaktcressida@poczta.onet.planiol.
Gość Napisano 16 Maj 2002 Napisano 16 Maj 2002 do piotra szukałem w tych rejonach mam też informacje napisz coś o sobie na mail
Gość Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 Kreciłem sie troche po tych okolicach i znalazłem pare ciekawych rzeczyale analogia znalezionych tam okopów jest taka że żołnierz niemiecki broniłtamtych terenów bardzo zaciekle szczególnie na odcinku orsk trzęsów rzeczycagrębocice mając za plecami odrę. Z opowieści mojego dziadka wynikało żejakieś jednostki wycofywały sie pospiesznie w kierunku orska przezleszkowice prawdopodobie były to jednostki niemieckie w samym trzesowiewidać na starych domach uszczerbki.Wiadomo że z rudej ruszył tez kontratakjednostek zmechanizowanych ale został dosyć szybko odrzucony za wilczyninteresuje mnie jakie to jednostki broniły tych moich rodzinnych obecnieterenów czy nie były to resztki opisywane często jako te z pod góry sląskiejponieważna jednej z map mam narysowane że przeprawiali sie w okolicachleszkowic atam niema mostu ale jest zwężenie odry. pozdrawiamzainteresowanych i prosze o dialog
Gość Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 resztki umocnien w rejonie góry oparte są na lini Baryczy , z literatury i z faktów wynika że nie były bronione wręcz przeciwnie niemcy atakowali ze strony północy ( rajd GD i HJ od Głogowa)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.