Fenrir Napisano 18 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2003 Zbieram guziki napoleońskie i mam kilka sztuk z których poprzedni właściciele miejscowo lub całkowicie usuneli patynę. Fatalnie to wygląda w kolekcji . Wykonane są z mosiądzu a ja nie mam zamiaru zakopywać ich na miesiace lub lata do ziemi aby ściemniały. Może ktoś ma leprzy sposób (jakaś chemia)Pozdrawiam - bardzo mi na tym zależy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Wrzesień 2003 Share Napisano 19 Wrzesień 2003 Mam taką starą książeczkę z końca lat 80-tych pt.:chemia dla kolekcjonera amatora" :)Odnośnie Twojego problemu być może to co napiszę pomoże Ci osiągnąć to co chcesz.W książeczce znalazłem, jeżeli chodzi o patynowanie, to jest odnośnie przedmiotów miedzianych lub brązowych. Mam chemiczny opis patynowania przedmiotów wykonanych dokładnie z tych metali.Odnośnie mosiądzu mogę podać Ci chemiczny przepis na barwienie go na barwę:- oliwkowozieloną,- ciemnobrunatną,- czarną.Przepisy te wymagają specjalistycznej wiedzy z zakresu chemii, jak i minimalnego sprzętu do ich wykonania.Decyzja jest Twoja, wybierz jaka barwa Cię interesuje, a ja Ci napiszę przepis na nią.Jeżeli interesuje Cię patynowanie miedzi lub brązu zaznacz to w odpowiedzi.Pozdrawiam. Bagneciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Wrzesień 2003 Share Napisano 19 Wrzesień 2003 Zapomniałem dodać barwy czekoladowobrązowej :)Pozdrawiam. Bagneciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir Napisano 20 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2003 Dzięki że odpowiedziałeś bo myślałem że to będzie beznadiejna sprawa ,przejrzałem te guziki bez patyny mają różne odcienie ale główne to,- oliwkowozielone , -czekoladowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Barwa oliwkowozielona:Dokładnie oczyszczone i odtłuszczone przedmioty mosiężne zanurzamy na 3-5 minut w roztworze o składzie:woda 100 cm3 (3 nad)wodorotlenek sodu NaOH 10gsiarczek antymonowy SbS2 (2 pod) 10gTemperatura kąpieli 70-80 stopni C. Barwionymi przedmiotami często poruszamy.Barwa czekoladowobrązowa:Gotujemy przedmiot przez 15 minut w roztworze o składzie:woda 100 cm3 (3 nad)octan miedziowy Cu(CH3COO)2 (3 i 2 pod) 6,5 gsiarczan miedziowy CuSO4 x 5H2O (4 i 2 pod, 5 normalnie) 4,5 gsiarczan glinowo-potasowy AlK(SO4)2 x 12H2O (4 i 2 i 2 pod, 12 normalnie) 2gNad i pod oznacza nad wartością np. cm" lub pod symbolem chemicznym np H".To tyle. Ja nigdy tego nie robiłem jak dotąd.Najlepiej zaprzyjaźnij się z chemikiem/chemiczką, no chyba, że sam jesteś :)Pozdrawiam i powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 witam ,kurde Bagneciarz chylę czoła:-))))), ja nawet bym nie potrafił przepisać bez pomyłki tych wszystkich wzorków chemicznych :-))))))A tak dla prostego człowieka to polecam następującą metodę :1/ Wypad do apteki....2/ zakupić kwas mrówkowy ( wzoru nie znam ) ale mają w aptekach.3/ Rozpuścić w wodzie w proporcji dużo wody, mało specyfiku , czyli łyżka do herbaty na szklanę wody.4/ Wkładać przedmiot aż do uzyskania wymaganej patynki.PZDR PATRONPS : nie należy w jednej aptece kupawać kilograma kwasku , bo te magistry mają słabe nerwy ....jak kiedyś poprosiłem o 200 bytelek z glicerynką to babka mało nie zemdlała i musiała jej koleżanka mnie obsługiwać :-))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.