Skocz do zawartości

Nowy pomnik dla żołnierzy mjr. Łupaszki

bambulu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Z inicjatywy mojego kolegi, w Borach Tucholskich, powstaje pomnika w hołdzie żołnierzy V Brygady Wilenskiego AK dowodzonej przez mjr. Lupaszke. Pomnik stanie na terenie kosciola w miejscowosci Lubichowo. Oficjalne i uroczyste odsloniecie odbedzie sie 17 wrzesnia (niezla data).
Jezeli ktos z Was chcialby dowiedziec sie czegos wiecej lub wziac udzial w uroczystosci odsloniecia to prosze kontaktowac sie bezposrednio z organizatorem - g.polik@wp.pl

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Byłem i widziałem. Najpierw msza św. w intencji Żołnierzy 5 Wileńskiem Brygady AK,później (na niej ys historyczny" wypowiedziany przez dr Piotra Niwińskiego), już na zewnątrz czytanie listów Pana Prezydenta RP Ryszarda Kaczorowskiego oraz Marszałka Sejmu Marka Jurka. Głos następnie zabrali obecni żołnierze majora Zygmunta Szendzielarza Łupaszki" - Józef Bandzo Jastrząb", Jan Hap Sztywny" oraz Henryk Sobolewski Sobol". Następnie kwiaty (harcerze, Wojsko, IPN, Rada Gminy,obywatele) i poświęcenie memoriału. Ludzie przybyli praktycznie z całej Polski. Nie było żadnych przedstawicieli władz" - uroczystość była pomyślana jako patriotyczna a nie przedwyborcza.
Napisano

Byli harcerze z Lubichowa ( w tym pierwsza w Polsce drużyna im. mjr Łupaszki") i z Sopot oraz przedstawiciele Trójmiejskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej

• 2 weeks later...
Napisano
Witam

Wczoraj dostalem oficjalne rozliczenie kosztow budowy tego pomnika. Kazdy, kto wspomógl ten cel dostal takie rozliczenie.
Całość kosztów to zaledwie kilka tysiecy zlotych. Moze warto pomyslec o nastepnych pominakch, aby pamiec o olnierzach Wykletych" nie zginela w nawale komercyjno - postkomunistycznej medializacji zycia ???
Jezeli tak uwazacie - zrobmy cos konkretnego !!!
Piszcie do g.polika@wp.pl

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie