Skocz do zawartości

Butelki z wody-prosba o rade:)

RAJTEKZKS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie.Ostatnio trafilo w moje rece kilka sztuk przedwojennych butelek niemieckich po piwie.Niestety wiele jest zabrudzonych specyficznym nalotem .Tradycyjne metody typu woda,plyn, szczotka nie daja rady.W zwiazku z tym mam prosbe do kolegow o pomoc i podpowiedzenie jakie metody bylyby najwlasciwwsze i dawaly by pozadany efekt.Bede wdzieczny za wszelka pomoc!!!
Pozdrawiam
Rajtekzks
Napisano
Mój tata kolekcjonuje takie butelki przedwojenne po piwie i używa fosolu do czyszczenia. Znaczy się najpierw myje płynem do mycia naczyń, a jeśli zostaje jakiś syf, którego nie można doczyścić, to traktuje to fosolem.
Napisano
fosolu jeszcze do swoich butelek nie używałem ,ocet juz testowałem , lekki nalot znika , zawsze możesz go delikatnie przymaskować oliwką :) - niestety tylko tymczasowo . Jeśli ktos uzyje fosolu prosze dac znac, moze bedzie dobry?
  • 3 months later...
Napisano
Ja mam kontakt z przedwojennymi butelkami od 2002 roku.Czyszcze je roznymi metodami w zaleznosci od stopnia zabrudzenia.Na poczatek woda i szczoteczka do zebow z druciakiem,potem cif zolty(jest pachnacy)i to samo: (szczoteczka i druciak).Jezeli w butelce sa resztki lepkiej mazi wowczas mala szmatka na dlugim kijku (szkoda druciaka).Korzystam tez z zyletki ktora zdrapuje rdzawe strupy,te wokol szyjki (w zaleznosci od rodzaju kapsla)mocze w fosolu (butelke odwracam do gory nogami)i wkladam do malego pojemniczka,to trwa dzien do kilku dni.Wszelkie rdzawe plamki na butelce tez mocze pedzelkiem fosolem np.denko,uzywam tez sody kaustycznej gdy jest cos lepkiego w srodku(do srodka sypie troche sody np.lyzka stolowa i zalewam to woda potem odwracam butelke do gory nogami zeby wymieszac (soda lubi przylepiac sie do denka)nalezy uwazac aby sie nie poparzyc od denka i miec na dloniach gumowe rekawiczki.Odnosnie bialawego nalotu wewnatrz butelek to slyszalem ze jest to ak szkla"i nie probowalem nigdy tego czyscic bo chyba jest to niemozliwe, ale slyszalem ze jest metoda polegajaca na polerowaniu tego nalotu.
Napisano
Szklo tez koroduje czego efektem jest iryzacja szkla. Latwo ja zaobserwowac patrzac przez butelke, widac wtedy teczowe kolory.

Kwas fosforowy zawarty w Fosolu usuwa zwiazki zelaziste, ktore wniknely w pory szkla i powoduja czernienie powierzchni i zmniejszaja jej przezroczystosc.

Pozdrawiam
Taz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie