Skocz do zawartości

System podziemnych przejść w okolicach Lublińca

Gość JAH

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś moze cos o tym wie. Kiedyś jak byłam mały to przechadzaliśmy sie z tatą po lesie i od mi pokazał stary niemiecki bunkier, a raczej jego podziemne wejscie gdzie było widać dwa odgałęzione tunele i opowiadał że są one połączone z niedaleko stojącym starym budynkie i jeszcze jakimiś innymi bunkrami. Odległosć niekturych dochoniła nawet do kilku kilometrów. A opowieści te potwierdził też mój dziadek. Może ktoś z was coś o tym wie. Niedaleko mojego domy są dwa polskie bunkry z budowanej przed wojną lini obrony czy coś w tym stylu. Jak ktoś chce zdjecia to piszcie.

Mieszkam we wrocławiu i dłuższego czasu interesuję się taką tematyką. Jeśli można prosić o więcej informacji to będę wdzięczny. Chętnie zobaczyłbym ten bunkier.

Dariusz

• 5 years later...
  • 5 months later...
kurczę, znam bunkry w Lublińcu ale nie spotkałem z korytarzami w nimi.2 polskie obok siebie to pewnie kochcice i górka kochcicka.Z chęcią podyskutuje.Ale fakt wybudowali je polacy w 1939r, może coś nowego się dowiem.Słyszalem tylko opowieść o takim tunelu między czarnym lasem k. Lublińca ,a zburzonym kościołem ewangelickim.Ale bunkrów bynajmniej tych ziemno drewnianych w okolicach miasta było więcej np. k. wieży ciśnień

nic nie znalazłem o niemieckich bunkrach w Lublińcu.Polskie nie były połączone,żołnierze mieli za mało czasu,a i teren nie pasował.W okolicach Lipia Śląskiego koło wysypiska śmieci był piec wapienny, fakt były tam jakieś korytarze, tunele.To tyle

• 1 month later...
Fotki bym prosił. Uzyskałem dziś informację o czmś takim może nie będzie tam kilometrów ale tunele podobną są , obecnie zasypane. Czy to polskie, niemieckie, nie wiem, jeszcze tam nie byłem.A i to nie w Lublińcu tylko w miejscowości przyległej.Odwiedze to miejsce, zobaczę.Dam znać. A szczerze to dziwię się, że o tym jeszcze nie słyszałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie