Gość Napisano 14 Wrzesień 2003 Share Napisano 14 Wrzesień 2003 Czy ktoś moze cos o tym wie. Kiedyś jak byłam mały to przechadzaliśmy sie z tatą po lesie i od mi pokazał stary niemiecki bunkier, a raczej jego podziemne wejscie gdzie było widać dwa odgałęzione tunele i opowiadał że są one połączone z niedaleko stojącym starym budynkie i jeszcze jakimiś innymi bunkrami. Odległosć niekturych dochoniła nawet do kilku kilometrów. A opowieści te potwierdził też mój dziadek. Może ktoś z was coś o tym wie. Niedaleko mojego domy są dwa polskie bunkry z budowanej przed wojną lini obrony czy coś w tym stylu. Jak ktoś chce zdjecia to piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 16 Wrzesień 2003 Share Napisano 16 Wrzesień 2003 Polskie schrony wokól Lublińca to fortyfikacje polowe o ile się nie myle z 1939 roku. O niemieckich neistety nic nie wiem .pozdrawiamd007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Wrzesień 2003 Share Napisano 18 Wrzesień 2003 Mieszkam we wrocławiu i dłuższego czasu interesuję się taką tematyką. Jeśli można prosić o więcej informacji to będę wdzięczny. Chętnie zobaczyłbym ten bunkier.Dariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoorpion Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 WitamCzy wiesz coś na temat prowadzonych potyczek we wrześniu '39 roku w okolicach Lublińca ?...Pod Lublińcem zaciętą walkę z oddziałami 4 niemieckiej dywizji stoczył I batalion 74 pułku pod dowództwem mjra J. Pelca."...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Nie, nie posiadam żadnych informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Który Lubliniec?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoorpion Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 No tak, nie jednemu psu Burek :-)Mnie chodziło o Lubliniec w woj śląskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoorpion Napisano 26 Wrzesień 2003 Share Napisano 26 Wrzesień 2003 http://www.schrony.website.pl/lubli.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baaartasss Napisano 11 Listopad 2008 Share Napisano 11 Listopad 2008 Witam jest tu pare bunkrow i podziemnych tuneli pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturatorek Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 kurczę, znam bunkry w Lublińcu ale nie spotkałem z korytarzami w nimi.2 polskie obok siebie to pewnie kochcice i górka kochcicka.Z chęcią podyskutuje.Ale fakt wybudowali je polacy w 1939r, może coś nowego się dowiem.Słyszalem tylko opowieść o takim tunelu między czarnym lasem k. Lublińca ,a zburzonym kościołem ewangelickim.Ale bunkrów bynajmniej tych ziemno drewnianych w okolicach miasta było więcej np. k. wieży ciśnień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturatorek Napisano 1 Maj 2009 Share Napisano 1 Maj 2009 nic nie znalazłem o niemieckich bunkrach w Lublińcu.Polskie nie były połączone,żołnierze mieli za mało czasu,a i teren nie pasował.W okolicach Lipia Śląskiego koło wysypiska śmieci był piec wapienny, fakt były tam jakieś korytarze, tunele.To tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturatorek Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Fotki bym prosił. Uzyskałem dziś informację o czmś takim może nie będzie tam kilometrów ale tunele podobną są , obecnie zasypane. Czy to polskie, niemieckie, nie wiem, jeszcze tam nie byłem.A i to nie w Lublińcu tylko w miejscowości przyległej.Odwiedze to miejsce, zobaczę.Dam znać. A szczerze to dziwię się, że o tym jeszcze nie słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.