rav79 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Napisano 27 Sierpień 2006 WitamAuto mi padło i z musu siadłem na rower. Jazda starymi leśnymi traktami jest ciężka ale po drodze zbadałem dwa pagórki. Jak się poźniej okazało na jednym stał do XVIIIw. drewniany kościółek... Niestety, nie byłem tam pierwszy z wykrywką, a szkoda :(Proszę pomoc przy ID monetki, jak mi się wydaje Zygmunta III Wazy z 1622. Może coś więcej o tej monetce... Jest też na foto coś mniejszego od boratynki. Na awersie orzełek jak np z grosza XIXw. na rewersie jakieś napisy. Dziwi mnie rozmiar tego maleństwa...
DarekD Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 Maleństwo?Wychodzi Ci tam trochę Rosji, może to połószka" ? na przykłąd Piotra I, ale potrzebna byłaby druga strona monety i ktoś kto się na tym zna. Ja nie:)Sporo tego:)Darek
fidelo Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 Ja zawsze jeżdze rowerkiem wszędzie sie wjedzie.Chodze po ugorach ale takie piekne monetki mi sie nie zdażają.Gratuluje koledze trafień.A ja musze sie chyba gruntowniej przygotować co do miejsc poszukiwań.Pozdrawiam.
Barnaba Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 no fanty niezłe! a ta monetka to Zygmunt III waza ale co to nie kojarze bez katalogu. a jak czyściłeś miedziane monety np boratynki?pzdrBarNaba
rav79 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Napisano 27 Sierpień 2006 Sporo tego bo mam teraz urlop i łażę codziennie co przekłada się ma średnią około 20 monet na dobę :)Też nie mam katalogu a ciekawi mnie ten Zygi Waza. Monety te nie były czyszczone a tylko przetarte oliwką żeby wyszło zdjęcie. Miedziaków z piasku najczęściej nie trzeba czyścić a jeżeli już to mycie mydłem i wodą a potem moczenie w oliwce ale to już chyna wszyscy wiedzą :)
sopel69 Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 ten Zygmuś to trojak czyli 3 grosze, ale gdzie bity jeszcze nie wiem, pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.