Słabosilny Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2006 Witam,prosiłbym o pomoc celem ustalenia numerów RAL niemieckich farb używanyc do militarnego malowania motocykli z II wojny.Chodziłoby mi o znalezienie numerów RAL w jakichś tekstach żródłowych , czy hobbystycznych. Ja miałem z tym spory problem , bo dane z ksiązki Hommes'a okazały się być bajką, a numery nie do odtworzenia. Owszem można wysłać do Niemiec próbkę oryginału i oni ustalą jak to co jest zrobić , ale po 60 latach przecież kolor nie ten....Jak , by ktoś zechciał pomóc..Wielkie dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 http://bmw-r12.tripod.com/resta/wehrmlack.htm Idziesz do mieszalni lakierów np.Spies Hecker, Standox...i dorabiaja Ci to co chcesz i w jakiej ilości chcesz, mozna nawet wziąść ze soba próbkę oryginału i też dorobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słabosilny Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2006 Piękne dzięki za ten adres. To jest to, co szukałem !!Jakby ktoś miał inne podobne adresy - to bardzo proszę.Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faku Napisano 4 Październik 2006 Share Napisano 4 Październik 2006 Przedwon pod ten numer 42 648 84 37 oni sie zajmuja takimi sprawami.Popros zeby cipodesłali próbki lakierów, mikiedys podesłali bo brałem od nich farbe RAL 7019 Luftwaffengrau1940-45 i ral 7021 Ciemnoszry do 1943 miałem gdzies jeszcze dwie próbki ale mi przepadły. jak ja kupowałemod nich farbe to dałem 300zł za 3l farba jest wydajna. i spokojnie mi starczyła na motocykl z koszem razem ze skrzynkami i mijeszcze zostało. Farbe sprowadzają chyba z niemiec. cenowo wychodziło by podobnie bo za setke farby w mieszalni płaci sie ok.8-12zł. Przynajmniej u nas no i oczywiscie jak im podałem nr farby to niemieli nawet w katalogu:-). Wpisz gogle BOXER & ROTOR to jest chyba ich stronka co brałem frbke. Mieli terz spraje z tego co pamietam to 70zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.