Skocz do zawartości

Jaki RAL na niemieckie motocykle z II wś. ??

Słabosilny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
prosiłbym o pomoc celem ustalenia numerów RAL niemieckich farb używanyc do militarnego malowania motocykli z II wojny.
Chodziłoby mi o znalezienie numerów RAL w jakichś tekstach żródłowych , czy hobbystycznych. Ja miałem z tym spory problem , bo dane z ksiązki Hommes'a okazały się być bajką, a numery nie do odtworzenia. Owszem można wysłać do Niemiec próbkę oryginału i oni ustalą jak to co jest zrobić , ale po 60 latach przecież kolor nie ten....
Jak , by ktoś zechciał pomóc..
Wielkie dzięki i pozdrawiam.

http://bmw-r12.tripod.com/resta/wehrmlack.htm
Idziesz do mieszalni lakierów np.Spies Hecker, Standox...
i dorabiaja Ci to co chcesz i w jakiej ilości chcesz, mozna nawet wziąść ze soba próbkę oryginału i też dorobią.

• 1 month later...
Przedwon pod ten numer 42 648 84 37 oni sie zajmuja takimi sprawami.Popros zeby cipodesłali próbki lakierów, mikiedys podesłali bo brałem od nich farbe RAL 7019 Luftwaffengrau1940-45 i ral 7021 Ciemnoszry do 1943 miałem gdzies jeszcze dwie próbki ale mi przepadły. jak ja kupowałemod nich farbe to dałem 300zł za 3l farba jest wydajna. i spokojnie mi starczyła na motocykl z koszem razem ze skrzynkami i mijeszcze zostało. Farbe sprowadzają chyba z niemiec. cenowo wychodziło by podobnie bo za setke farby w mieszalni płaci sie ok.8-12zł. Przynajmniej u nas no i oczywiscie jak im podałem nr farby to niemieli nawet w katalogu:-). Wpisz gogle BOXER & ROTOR to jest chyba ich stronka co brałem frbke. Mieli terz spraje z tego co pamietam to 70zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie