Skocz do zawartości

gleba

Gość mt

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem, że ziemia\pracuje\" i metalowa drobnica przemieszcza się w jej warstwach /mam nadzieję, że w górę/. Podobnie ponoć dzieje się po deszczu. Czy to prawda?

Jasne, że możliwe! Najbardziej jest to widoczne po zimie - zamarzanie i rozmarzanie gleby. Do tego jeszcze rosną rośliny, których korzenie też poruszają glebę. Po deszczu jest o tyle dobrze, że zmywana jest warstwa kurzu i drobnych śmieci, a w miejscach, gdzie woda zbiera się w strumyki drobne rzeczy mogą być wymywane.

Z tych powodów warto co jakiś czas sprawdzać raz przeszukane miejsca. Niestety metalowe przedmioty nie tylko mogą być wypychane na górę, lecz również mogą schodzić w głąb. Najlepszy dowodem dla mnie na to, że takie zjawiska zachodzą i to szybko jest fakt, że znajduję monety sprzed 2-3 lat na głębokości ok. 10 cm...

Pozdrawiam

niejestem geologiem ale na moj gust chodzi raczej o przyrost nowych warst ziemi czego skutkiem jest zaglebianie sie przedmiotu

Dzięki wszystkim za info, a tak przy okazji do \Robi\": na jakiej głębokości najczęściej znajdujesz monety np. przedwojenne?

Przyrost nowych warstw to jedno, pamiętaj, że mamy też erozję, a to coś prawie przeciwnego. Przyrost i erozja są rozległe w czasie, a gleba również pracuje na bieżąco - rośliny, robaki, woda itp. w jakiś sposób wpływają na ruchy.

Co do głębokości monet: nie ma reguły - zdarza się, że znajduje przedwojenne monety na wierzchu (nie zdąże nawet nad nie najechać sondą, a już je widzę) :-), a czasami całkiem głęboko (do 15-20 cm - więcej mój wykrywacz nie pociągnie). Ostatnio znalazłem również grosz SAP z 1794, który leżał na trawie! Oczywiście pochodził z ziemi, a ktoś go musiał tylko niechcący wygrabić (dobrze, że nie zauważył).

Pozdrawiam

Znajomy rolnik opowiadał: Przyjeżdża ich dużo, jeden ma lepszy wykrywacz, drugi gorszy. Jeden mniej znajdzie, drugi więcej. Ale co roku ziemia rodzi nowe monety. ;-)

Jako geograf mogę powiedzieć w baaaaaardzo dużym uproszczeniu, że generalnie jest tak, że w miejscach wypiętrzonych, tzn, wszelkiego rodzaju wzgórza, zwłaszcza w partiach szczytowych, są poddawane bardziej procesom erozyjnym niż akumulacyjnym, czyli tam ziemi\ubywa\". Różnego rodzaju Akumulacja zachodzi we wszelkich zagłębieniach, na przedgórzach, a także w dolinach rzecznych na terasach zalewowych. W korytach rzek i potoków, akumulacja zachodzi w dolnym biegu, w górnym raczej erozja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie