Gość Napisano 13 Maj 2002 Share Napisano 13 Maj 2002 Słyszałem, że ziemia\pracuje\" i metalowa drobnica przemieszcza się w jej warstwach /mam nadzieję, że w górę/. Podobnie ponoć dzieje się po deszczu. Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maj 2002 Share Napisano 13 Maj 2002 Jasne, że możliwe! Najbardziej jest to widoczne po zimie - zamarzanie i rozmarzanie gleby. Do tego jeszcze rosną rośliny, których korzenie też poruszają glebę. Po deszczu jest o tyle dobrze, że zmywana jest warstwa kurzu i drobnych śmieci, a w miejscach, gdzie woda zbiera się w strumyki drobne rzeczy mogą być wymywane.Z tych powodów warto co jakiś czas sprawdzać raz przeszukane miejsca. Niestety metalowe przedmioty nie tylko mogą być wypychane na górę, lecz również mogą schodzić w głąb. Najlepszy dowodem dla mnie na to, że takie zjawiska zachodzą i to szybko jest fakt, że znajduję monety sprzed 2-3 lat na głębokości ok. 10 cm...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maj 2002 Share Napisano 13 Maj 2002 niejestem geologiem ale na moj gust chodzi raczej o przyrost nowych warst ziemi czego skutkiem jest zaglebianie sie przedmiotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maj 2002 Share Napisano 13 Maj 2002 Dzięki wszystkim za info, a tak przy okazji do \Robi\": na jakiej głębokości najczęściej znajdujesz monety np. przedwojenne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maj 2002 Share Napisano 13 Maj 2002 Przyrost nowych warstw to jedno, pamiętaj, że mamy też erozję, a to coś prawie przeciwnego. Przyrost i erozja są rozległe w czasie, a gleba również pracuje na bieżąco - rośliny, robaki, woda itp. w jakiś sposób wpływają na ruchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maj 2002 Share Napisano 13 Maj 2002 Co do głębokości monet: nie ma reguły - zdarza się, że znajduje przedwojenne monety na wierzchu (nie zdąże nawet nad nie najechać sondą, a już je widzę) :-), a czasami całkiem głęboko (do 15-20 cm - więcej mój wykrywacz nie pociągnie). Ostatnio znalazłem również grosz SAP z 1794, który leżał na trawie! Oczywiście pochodził z ziemi, a ktoś go musiał tylko niechcący wygrabić (dobrze, że nie zauważył).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maj 2002 Share Napisano 14 Maj 2002 Znajomy rolnik opowiadał: Przyjeżdża ich dużo, jeden ma lepszy wykrywacz, drugi gorszy. Jeden mniej znajdzie, drugi więcej. Ale co roku ziemia rodzi nowe monety. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maj 2002 Share Napisano 14 Maj 2002 Jako geograf mogę powiedzieć w baaaaaardzo dużym uproszczeniu, że generalnie jest tak, że w miejscach wypiętrzonych, tzn, wszelkiego rodzaju wzgórza, zwłaszcza w partiach szczytowych, są poddawane bardziej procesom erozyjnym niż akumulacyjnym, czyli tam ziemi\ubywa\". Różnego rodzaju Akumulacja zachodzi we wszelkich zagłębieniach, na przedgórzach, a także w dolinach rzecznych na terasach zalewowych. W korytach rzek i potoków, akumulacja zachodzi w dolnym biegu, w górnym raczej erozja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.