Maciej_S Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Dzień dobry !!!. W niedzielę wybrałem się rowerem na wycieczkę w okolice Kozienic. Wracając sobie już do stacji kolejowej do Garbatki-Letnisko i po drodze przejeżdżałem przez wieś o nazwie Molędy. Na końcu tej wsi istnieje cmentaż z okresu I wojny światowej, na której są pochowani żołnierze trzech narodowości - Rosjanie, Niemcy i Austryjacy. Jest to szczególny cmentarz ponieważ takiego jeszcze nie widziałem jest on oparty na kształcie trójkąta. Mam pytanie czy ktoś może wiedzieć więcej na temat tego cmentarza?? oraz na temat tej wsi i walk z okresów dwóch wojen Światowych???. Dziękuje za odpowiedź.
KacperW. Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 http://radom.rpk.pttk.pl/miejsca/p_kozien.htmJeżeli chodzi o trójkątny kształt, to najprawdopodobniej na 3 skrzydłach, leżą żołnierze 3 krajow (każda narodowość w swoim skrzydle). Róźne oparcia geometryczne były stosowane na cmentarzach na przestrzeni wiekow.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.