paul Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 Kłaniam się i chciałbym poprosić o identyfikację tej monetki. Mam nadzieję że to coś mocno starego. Nie udało mi się znaleźć w necie nic podobnego. Trochę zdjęcia niewyraźne ale może ktoś to rozszyfruje. Pozdrawiam!!
elnio Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Jest to dośc rzadki denar dwuportretowy wybity w okresie panowania Antoninusa Piusa (138-161).Na awersie (drugi skan) jest portret i tytulatura Antoninusa Piusa, a na rewersie portret i tytulatura jego przybranego syna i następcy tronu Marka Aureliusza.Moneta rzadka, niestety w tym stanie zachowania nie warta więcej, jak ok. 100 zł.
paul Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź !! Intrygowała mnie owa ( dwuportretowość) monety. To chyba nie był zbyt częsty ( proceder )?. Niestety stan rzeczywiście nie jest rewelacyjny, tym niemniej radość moja ogromna ponieważ to pierwszy ( rzymek) własnoręcznie wykopany. Pozdrawiam!!
elnio Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 A czy mógłbym prosić na jakieś namiary na miejsce znalezienia?Szczegóły tutaj: http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html Pozdrawiam Arek elnio@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.