Wawrzyn Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Napisano 11 Sierpień 2006 Witam!Znalazłem ostatnio taką dziwną monetkę. Wydaje mi sie ze to Rzym albo Grecja. Czy ktoś wie co to moze być????
elnio Napisano 11 Sierpień 2006 Napisano 11 Sierpień 2006 To jest współczesna kopia greckiej monety z Syrakuz.
Wawrzyn Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Napisano 11 Sierpień 2006 Jesteś pewny? Bo ja ją znalazłem w szczerym polu a raczej na łące, ziemia była twarda jakby dawno nie orana no i było to w miejscu raczej hmm.. słabo zaludnionym. Na drugiej stronie są konie w galopie. Jak mi sie uda pomniejszyć zdjecie to wkleje je do posta.
Wawrzyn Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Napisano 12 Sierpień 2006 znalazłem to na stronie domu aukcyjnego. Troche podobna, przynajmniej głowy z delfinami i konie
Wawrzyn Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Napisano 12 Sierpień 2006 A to opis: Starożytność, GRECJA, Sycylia- Syrakuzy, Agatokles 317- 289, tetradrachma, Aw: Głowa Persefony w wieńcu ze zboża, wokół trzy delfiny, Rw: Kwadryga w lewo, powyżej triskeles, w odcinku napis, niżej monogram, Sear 971, BMC 2.346, SNG Cop.754, 16.96 g, piękny styl monety wykonanej przez następców słynnego mistrza Euainetosa III
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.