Skocz do zawartości

Krótkie łopaty WH - kolejne kuriozum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Kolejne dziwo, na jakie natknąłem się przeglądając zdjęcia. Tym razem fragment fotki z albumu Fall Weiss - Wrzesień 39 w niemieckiej fotografii". Zdjęcie znajduje się na stronie 44 i podpisane jest 5 września - kolumny Wehrmachtu wkraczają do Bydgoszczy". Chodzi o łopaty widoczne na plecach żołnierzy. Zaznaczyłem je ramką, niesie je trzech żołnierzy - fragment trzonka trzeciej widać na lewo od ramki. Z tego, że na foto widoczne są 3 sztuki łopat nieśmiało wnioskuję, że nie jest to sprzęt zabrany po drodze. Widziałem identyczną łopatę na jakimś angielskim forum, ale używana przez Bundeswehrę (w latach 60 tych). Czy wiadomo Wam coś o takich łopatach w WH? Nie wiem czy łopaciarze" nie są związani z jakąś cięższą bronią jak (na foto troche za nimi ida strzecy MG 34).

Pozdrawiam
Hainrich

• 2 weeks later...
Lopata ktora jest na stronie AA 7 rekonstruuje (nie jest zupelnie taka sama) lopate dluga ktorej rodowod siega jeszcze pierwszej wojny swiatowej (uzywane np. przez obslugi Minenwerferow). Noszona w kopercie", a trzonek ma bez poprzeczki . Tutaj to cos innego.

Jakiś dziwny oddział, z bagnetami na broni maszerują? :|

Te łopaty przypominają mi łopaty amerykańskie, noszone przytroczone do plecaka- chyba piechota morska ich używała :-o
Ale u Niemców jeszcze takich nie widziałem- może to zabrali po drodze od cywili, albo cuś, bo jeszcze nigdzie nie widziałem nawet rysunku takiej łopaty...

Łopaty noszone przez żołnierzy w pokrowcach na pasie głównym były na wyposażeniu saperów ( doświadczenia I wojny św.). Była to standardowa długa łopata WH, taka sama, jak na pojazdach. Obsługi artylerii raczej nie nosiły łopat, były one wożone na ciągnikach.
Na zdjęciu Niemcy sa podejrzanie obwieszeni oporządzeniem i wisi ono podejrzanie wysoko, jak na 5 września. Rzeczywiście, noszą te łopaty po angielsku. Może to zdjęcie jest z późniejszego okresu, może wojsko jest kolejną falą mobilizacyjną, może używają sprzętu zdobycznego, czeskiego lub austriackiego.

Chodzilo mi oczywiscie o uzywanie lopat przez obslugi Minenwerferow podczas I wojny swiatowej. Podczas I wojny światowej Minenwerfery wchodziły w zdecydowanej mierze na wyposażenie jednostek Pionierow właśnie, a nie artylerii. Tutaj mozna znalezc taka na dole strony. http://users.rcn.com/skmurphy/12MWKEquipment.html
Juz na poczatku I wojny swiatowej w armii pruskiej noszono lopaty w kopertach" na pasie. Noszono je przytroczone do tornistra (musze poszukac zdjecia, ale widzialem takie).

Obladowani sa chyba dlatego, ze jak wspominalem moga przynalezec do sekcji MG. Wystarczy ze niosa lawety, albo ze sa z obslugi granatnikow 5 cm - obslugi tychze tez nosily cos na ksztalt pozniejszych a-ram.

Stadler - slusznie - tutaj zdjecie podobnej lopaty amerykanskiej (M1910) - http://img213.imageshack.us/img213/9506/amerykyk9.jpg [zdjecie z forum wehrmacht-awards]

Dzieki Okejos, ladna fotka - zawsze zastanawialem sie, jak taki stelaz wygladal dokladnie.
Zamieszczam link do dokumentu nadania EK podczas I wojny swiatowej, na potwierdzenie moich slow co do uzywania lopat w pokrowcach juz podczas I wojny.
http://img225.imageshack.us/img225/8007/rycinays3.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie