Skocz do zawartości

Numizmaty

Gość Stachuss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Mam problem.Zbieram monety , mam ładny zbiór i chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakaś strona która traktuje o wycenie monet?
Nie chodzi mi o to po ile kto sprzedaje bo to zawsze zawyżaja...
Napisano
Jedyne pewne źródło wg mnie to allegro. Są tam rzeczywiste transakcje - jeśli moneta jest warta swoich pieniędzy, to ktoś po prostu ją kupuje. Do tego są tam zdjęcia, co pozwala ocenić stan monety (jeden z głównych czynników wpływających na wartość monety). Polecam też stronę Jerzego Chałupskiego http://strony.wp.pl/wp/monety.polskie/. Jako takiej strony z dokładnymi cenami wszystkich monet nie ma - to za szeroki temat. Jeśli chodzi o monety XX-wieczne, to można znaleźć takie cenniki, ale są one również łatwo dostępne w katalogach, czy też w Przeglądzie Numizmatycznym.

Pozdrawiam.
Napisano
A np. jezeli mam monete którą widziałem tylko u siebie?

czy są ludzie którzy wyceniaja monety tak jak znaczki??

Stachu
Napisano
przejrzałm strone http://strony.wp.pl/wp/monety.polskie/
i nie znalazłem tam monet których szukałem , jednocześnie nie widziałem nic o tym że autor strony pomaga w identyfikacji
Skorzystam

Stachu
Napisano
Spoko. Na podstronie \Co to za monety?\" autor oferuje pomoc. Jak pisałem, raczej nie ma strony, na której byłyby skany wszystkich monet - zbyt szeroki to temat. Tym bardziej, że na terenach Polski znaleźć można monety z całej Europy, a także z Azji.

Poza tym zawsze można by skany niektórych monet umieścić w miejscu publicznym z prośbą o pomoc w identyfikacji. Informację taką umieścić np. na tym forum, czy na newsach (pl.rec.zbieractwo). Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie Ci pomóc.

Pozdrawiam.
Napisano
Podeślij skany na mój email to spróbuję coś o nich powiedzieć.
Napisano
a może żeś Stachu za mało szukał ?....przejrzyj sobie katalogi aukcyjne z poszczególnych lat to na pewno znajdziesz
Napisano
Jednak nie zajrzałeś na stronę, której adres podałem. Chodzi mi o stronę Jerzego Chałupskiego. Autor tej strony chętnie pomaga w wycenie i zidentyfikowaniu nieznanej monety (co zaznacza na swojej stronie). Sam korzystałem z jego pomocy.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie