grove3 Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Witam .W zeszłym tygodniu trafiłem muszkiet (lufa z komorą ) okoliczności znalezienia i fotki niedługo przedstawię w temacie Miecze na lemiesze " bo tam najlepiej będzie pasował (chyba że ktoś chce pozgadywać na co został przebranżowiony to mogę podpowiedzieć że spełniał prawie to samo zadanie od wykucia do samego znalezienia) .Muszkiet ma zachowaną w bardzo dobrym stanie szczerbinkę a w związku z tym mam pytanie od kiedy stosowano szczerbinkę z muszką , bo chyba tylko taki zestaw miał sens?Niestety muszka się nie zachowała , ale przypuszczam że raczej była . Mój sprzęt jest podobny do tego z linku:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=287862#287862tylko że ma właśnie szczerbinkę , brak zamka i sześciokątną budowę komory . Może ktoś ma fotki takich sprzętów ?Fotki po powrocie z gościnnych występów .Pozdr
Cyrograf15 Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Pierwsza była sama muszka. szczerbina to puźniejsze rozwiązanie. Jednak nie jet to tak do końca bo jeszcze np. w kuszach stosowano przeziernik ale bez muszki tunelowej.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.