raduś Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Cześc ! Jestwm nowy na tym forum,ale czytam go od dawna.Interesuję się lotnictwem i bronią pancerną.Zajmuję się też modelarstwem redukcyinym.OK-i,tyle o mnie .Ale do żeczy !!!!Kiedyś dawno temu skleiłem model samolotu RWD 14 CZAPLA(jakieś 20 lat temu ). Mineło duzo czasu od tego momentu,(CHOLERA !!)Pzeglądam to forum co jakiś czas i co ?Niemcy i Rosja .Kurde !! czy nikt nie interesuje sie lotnictwem wrześnoiowym??Nasze lotnictwo zapisało piękną kartę w tym okresie,a ja czekam cały czas by ktoś zapodał temat zapomnianych samolotów września.Na naszym niebie nie latały tylko KARASIE i ŁOSIE oraz P11,ale CZAPLE ,LUBLINY ,POTEZY ,RWD 8,PWS-y,FOKKERY,itp.I co? ,czy mamy tak mało informacii na ten temat ,czy tylko niechce nam się szukać?Książek na ten temat jest mało,a informacje w nich ogólnikowe . Nie mówiąc już o informacjach technicznych tych samolotów .(chodzi mi szczegulnie o RWD 14 CZAPLA)I tu chciałbym prosić bywalców FORUM,by wrzucali to co znależli na temat CZAPLI ,LUBLINA ,ŻUBRA ,POTEZÓW itp. JAK NIE WY TO KTO ???.Chciałbym zrobic model CZAPLI jeszczer raz ,ale teraz z pełnym wypasem , czyli kabinami ,silnikiem i resztąJakby ktoś znalazł , lub miał informacje techniczne i historyczne ,lub zdjęcia tych samolotów to będę dozgonnie wdzięczny.PS. Plany CZAPLI i RWD 8 z Skrzydlatej Polski mam !!PS.2 Ze dwa zdjęcia CZAPLI znalazłem na Rumuńskim FORUM !PS.3 Mam sporą bibliotekę modelarską !NO!,WYLAŁEM ŻAL !!KONTAKT radal@wp.plGG 2016942NARKA !!!
Darek419 Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 Witaj.Na dole masz rozdział IIRP Wojsko Polskie 1918-1939 poszukaj Tematu Nasze samoloty jest tego 6 części.Kol BODZIU0000 bardzo się postarał i namęczył.Pozdro i przyjemnego oglądania.
mankov Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 lub zafunduj sobie książke...Jerzy B. Cynk - Siły lotnicze Polski i Niemiec 1939 Masz tam mase informacji i szkice napewno Ci sie spodoba....
leszek69 Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 Pisałem kiedyś o historji pewnego Łosia", uważam że jak się chce to można wyszukać ciekawe materiały,nawet pamiętniki pilotów z września 39tego.Faktem jest że ta tematyka jest nie doceniona i także jestem zdziwiony bo lotnictwo okresu między wojennego to nasza chluba narodowa.Pozdrawiam PL.
raduś Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Hej !!Dzięki za odpowiedż na posta.Książkę pana Cynka czytałem i mam ją w swojej biblioteczce.Może wiecie czy ktoś więcej (oprucz Skrzydlatej Polski),rysował dokładne plany CZAPLI.Ciekawe też ,czy zachowały się jakieś zdjęcia lub przedruki z instrukcji obsługi albo materajały fabryczne.Jeśli coś wiecie gdzie to znalezć to będe bardzo wdzięczny.Chciałbym poruszyć jeszcze temat o zestzelonym KARASIU w Wiśle .Jest o tym informacja w Monografjach Lotniczych 23 traktujacych otym samolocie.Piszą że wrak został odkryty w 1995 roku.Może wiecie co znim się stało,czy ktoś prubował go wyciągnąc lub przynajmniej zbadać?Ciekawe czy udało sięustalić do jakiej jednostki należał?Narazie tyle Pozdrawiam!!PS Kolega BODZIU0000 faktycznie się postarał, FAINE !!
Hornet Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Raduś to Forum jest głównie historyczne.RWD-14 Czapla jest rzeczywiście rzadkim samolotem w zdjęciach z okresu kampani wrześniowej-ale jak uważnie przejrzysz Wątek djęcie naszego samolotu" to ukazało się parę nowych zdjęć(chyba ze3)Jedyną dokumentacją na dziś jest 1.Plany Modelarskie RWD-14 Czapla kreślone przez nieżyjącego już(niestety)Witolda Jelenia jak i aktualizacja planów samolotu przez p.A.Glassa-publikowane pod koniec lat 80-siątych w Skrzydlatej.To tyle.Lużne zdjęcia z fragmentów zachowanej dokumentacji były publikowane w paru książkach.Niestety Polska to nie Anglia lub USA,gdzie zachowały się plany lub wręcz dokumentacja fabryczna.Czego nie zabrała wojna tego dokonała komuna po wojnie....spalono na przykład w Mielcu zachowaną jakimś cudem dokumentację,przetrwała okupację ,ale komuny już nie.Przykładów takich było wiele i nie dotyczyło to tylko militariów!!!!!Pozdrawiam
Hornet Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Acha,temat Karasia w Wiśle był poruszany na Forum II Wojny Światowej-okazało się to zwykłą kaczką dziennikarską i odnaleziono autora tej kaczki....Zachowane kroniki bojowe eskadr Karasi nie wspominają o jakimkolwiek lądowaniu na Wiślę Awaryjnym,bądż po ostrzelaniu przez samoloty wroga lub plot wroga.Odsyłam Cię na powyższe Forum o ile działa.
raduś Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Dzięki za informacje na temat CZAPLI.Faktycznie FORUM jes historycze i dla tego dałem ten wątek.Moim skromnym zdaniem historją , oprucz ludzi i wydarzeńsą też maszyny które budowali.A że kocham te maszyny (zaraz po mojej żonie)to pytam.Przeglądałem różne FORA modelarskie i historyczne co do tematu zapomnianych samolotów września i znalazłem bardzo mało.Więc pomyślałem, może u wasJak pisałem trochę było u Rumunów ale że nie kumam po rumuńsku to capłem tyko zdięcia.Niestety samolocik jest już w barwach rumuńskich.TO NARAZIE TYLEJeszcze raz dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.