U311 Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Witam!W odpwiedzi na maile informuję że ostatnim regularnym oddzałem WP w dniu 4 września 1939r. na terenie Katowic był 11 komp. kpt. Mariana Tuaka ze stanu IV baonu (fortecznego) 73 PP.Odział ten obsadzał rejon forteczny Ruda Śl. - KOCHłOWICE. Komp. ta opusciła Katowice rano między godz. 6,00 a 7,00. OK.godz.11,00 do Katowic od str. zachodniej i południowej zaczeły wkraczać oddziały Heeres, Grenschutzu, Policji oraz Freikorpsu. Ostatni dowódca obrony miasta, Nikodem Renc został aresztowany przez Freikorps ok.gdz.12,00 w swoim mieszkaniu przy ul. Opolskiej 6 a został rostzlany przy zbiegu Rynku i ul.Zamkowej na podwórzu posesji. Posesja ta w tym czasie była już rozbierana a robiórkę całkowicie zakończono na początku października 1939r.
suchy ss Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 a czym sie dok. interesujesz? kpiesz? a najlepiej jak bys podal numer gg to bysmy se poklikali:)
U311 Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Interesuja mnie walk na terenie Katowic 3-4 IX 1939 a co go gg to niestety nie mam :0(
suchy ss Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 szkoda ze nie masz:(, mnie interesuje w sumie cala 2WW, masz moze jakies info na temat walk w okolicach Murcek itp. bo wiem ze oddzialy polskie tamtedy sie wycofywaly spod Tych.pzdr.Dawid
U311 Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 Tylko to że w styczniu 1945r. stacjonowała tam oddział flak i prowadził obronę plot w kierunku na Centrum Katowic a co do września 1939r. nie spotkałem sie by w tym rejonie doszło do walk ( potyczek ) z Wehrmachtem lub Freikorpsem.
suchy ss Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 o oplot w 45 slyszalem, ale nie umie namiezyc gdzie mniej wiecej stacjonowala ta bateria:/ a moze masz jakies info na ten temat?, z wrzesnia to wiedzialem tylko tyle ze polacy wycofywali sie przez Murcki(Wzgorze Wandy) i tam byli ostrzeliwani przez art. i lot. ale nie jest to do konca sprawdzone info.pzdr.Dawid
U311 Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Napisano 5 Sierpień 2006 Witam!Pozycje baterii flak na Murckach podają w dwóch miejscach:rejon stacji paliw czy trasie Katowice-Tychy-Bielsko za budynkiem stacji miedzy nasypem kolejowym a zabudowaniami mieszkalnymi. A to nastepne to od str pólnocnej Murcek dokładnie między Murckami a Giszowcem.Z takimi sie spotkałem relacjami od tze. osób trzecich :0)
suchy ss Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 mozliwe ze przy tej stacji paliw, poniewaz mam info" ze w okolicach stacji paliw znajdowal sie schron, mogl to byc schron dla zalogi lub magazyn amunicyjny.pzdr.Dawid
U311 Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Napisano 5 Sierpień 2006 Jeszcze bateria flak miała swoje pozycje w rejonie ul. Karbowa a gen. Sowińskiego. Armaty uprzątnięto pod koniec lat 50. O czołgach zapewne też słyszałeś T-34/76 skrzyżowanie 1-go Maja z Bogucicką i Panzer IV porzucony z powodu braku paliwa (ul. Raciborska a ks. Adamskiego). Czog sowiecki został zniszczony z punktu oporu , obecnie wiecznie żywa ŻABKA. Obsadzali go żołnierze Heer i Volksturm. Czołg ten usunieto na przełomie marca i kwietnia 1945r. Jeszcze przy ul. Damrota na wysokosci Cmentarza stał samochód ciężarowy Opel BLITZ (prawdopodobnie też brak paliwa).
suchy ss Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 o sowieckim czolgu wiedzialem ale o tym panzerIV i Oplu nie, ale za to w lasach kolo Katowic bylo takze troche sprzetu tj. wiem o 2 czolgach ajprawdopodobniej panzerIV" i transporterze opan.
U311 Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Tak :0) zaczelismy od września 1939 a już mamy styczeń 1945r.Zawsze coś ciekawego wypłynie. Może masz jakieś zdjęcia z września 1939 lub ze stycznia 1945 z Katowic?
suchy ss Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 niestety nie mam zadnych:/ a moze Ty masz jakies ciekawe info na temat stycznia 45info, fotki"??jak bede mial jakies foty lub cos podobnego to dam Ci znac:)pzdr.Dawid
suchy ss Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Chyba juz dokladnie wiem gdzie staly baterie plot. U311 wiesz moze jakie dziala wchodzily w sklad tych baterii, jesli 88mm to bedzie to raczej pewne info:)pzdr.Dawid
U311 Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 Cześc ! Co do armat to wedłóg świadków (osób trzecich ) były to armaty 88 mm te przy ul. Karbowej a Sowińaskiego. Co do zdjęć mam tylKo 73 PP, wrzesień 1939 i takie tam :0)Ze stycznia 1945r. jescze nie wpadło mi w ręce :0(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.