Rybciak Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Jutro bedzie latal oryginalny Labrador (jeden z dwoch ktore jeszcze lataja) nad Warszawa. Tuz przd godzina w" bedzie zrzucal ulotki nad Warszawa, ktore beda jednoczesnie darmowymi wejsciowkami do Muzeum Powstania Warszawskiego.Zastanawiam sie tylko, z jakiej wysokosci beda zrzuty i nad jakim rejonem Warszawy ... jak by ktos znal szczegoly - prosze o info.Pzdr, Rybciak
oldman Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Labrador to rasa psa. Czy chodzi o Ogromnego Psa Latajacego, ktory bedzie zrzucał ulotki tuz przed godzina W"? Ja tez prosze o info!
Clifter Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Oldman ale Ty jesteś niedoinformowany. No przecież przylatuje do Polski Boeing CH-113 Labrador. Oryginalny, taki sam jaki latał ze zrzutami dla powstania. I nawet wykona lądowanie na Placu Krasińskich dokładnie tak samo jak w sierpniu 44 po czym odleci na Powiśle i wyląduje przy Topiel też tak samo jak podczas powstania.Naprawdę nie słyszałeś o tym?
Rybciak Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Chodzi oczywiscie o Liberatora :-))))Sorki za przekrecenie...
Rybciak Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Sam juz nie wiem, w jednym opracowaniu mam nazwe Labrador, w innym Liberator.... ale wiadomo, ze chodzi o Latajaca Fortece B-17. Mam nadzieje ze uda mi sie go zobaczyc z bliska, a moze nawet bardzo bliska :-)
PATRON Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 bezie latał Labrador i zrzucał male Yorki - to w ramach Amerykańskiej pomocy dla walczącego miasta ....historia lubi sie powtarzać ...PZDR PATRON
oldman Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Boeing Vertol CH 113 to smiglowiec, a one na pewno nie lataly nad Warszawa, przynajmniej w czasie Powstania.Boeing B-24 Liberator owszem latal. Podobnie jak Latajaca Fortece B-17, ktora jest zupelnie innym samolotem.To tyle gwoli scislosci.
Rybciak Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Czyli jutro jest szansa zobaczyc w akcji B-17, tzw. Latajaca Forteca. Za to w Muzeum Powstania Warszawskiego mozna zobaczyc kopie B-24 Liberator.
oldman Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 I o to chodzi...!Ale poważniej - dzieki Rybciak za info.Czy ktos wie cos wiecej na temat tego lotu B-17?
losiu2 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Wiedzą, jak czytają dział Główny - to B-17 Sally B latająca na codzień w Anglii. Gral Memphis Belle w filmie o tym samym tytule(Może nie kazdy zna samoloty 2wśw, ale na forum Odkrywcy powinni być przynajmniej ludzie potrafiący Googlować... Mamo... Labrador... )
losiu2 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=340207
Jacek P Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 losiu2, po to jest ten dział, by tu pisać o wszelkich imprezach typu inscenizacje.Przez to teraz w dziale Głównym jest taki śmietnik, że kiepsko się go czyta.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.