Winchester Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2006 Mam pytanie co do rozerwanych łusek. Bardzo często znajduje zame denka i inne porozrywane fragmenty od łusek czołgowych lub armatnich. Zastanawia mnie dlaczego one sa takie porozrywane lub tylko same spody przecież po oddaniu strzału łuska była cała... czy niszczono specjalnie te łuski czy te zniszczenia powstawały np gdy powiedzmy po wojnie pozbywano sie wszelkich niewypałów i pozostałości wojennych przez jakąs wspólną detonacje itp. czy ktos z szanownych kolegów ma jaką teorie na ten temat ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Lipiec 2006 Share Napisano 30 Lipiec 2006 Jeśli mają niezbite spłonki to były niszczone po wojnie poprzez np. wysadzenie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 30 Lipiec 2006 Share Napisano 30 Lipiec 2006 Ja również znajduję takie łuski. Na fotce jedna z nich, Ruska łuska dużego kalibru porozrywana i pocięta odłamkami.Uważam, że w pobliżu miejsca w którym ją znalazłem musiała być detonowana amunicja i niewypały.Nie sądzę, żeby zaraz po wojnie saperzy rozminowujący las czy pole bawili się w przewożenie rozrywek na poligon tak jak teraz. Pewno wszystko wrzucali do leja i tam detonowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 30 Lipiec 2006 Share Napisano 30 Lipiec 2006 Horst ,przewaznie rozerwane luski ,maja wyrwana splonke ,zaplonnik ,z gniazda!To sa resztki po palacej sie amunicji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 Przeważnie, ale nie zawsze.U mnie w okolicy jest bunkier wysadzony poprzez wypełnienie amunicją. Znajdowane tam łuski w większości mają spłonki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 Myślę, że amunicja, która podczas ekplodowała w wyniku pożaru nie będzie miała spłonek, a taka, która została rozerwana przez zewnętrzną eksplozję spłonki będzie miała. Ta łuska spłonkę ma i widać na niej blachy wygięte do środka, więc musiała zostać rozerwana przez zewnętzną eksplozję.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 saperzy po wojnie rozminowywujący kraj nie mieli nawet trotylu do detonacji niewypałów. :-) RObili wszystko gospodarskimi" metodami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilgore Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 Odnośnie rozerwanych łusek i mnie sie trafiła miejscówka gdzie na małej przestrzeni były ich wręcz krocie.Przy okazji mam pytanie ,co to moga być za łuski, na pewno nie mauserowskie(mają tzw kołnierz-kryzę(?)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilgore Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 dla porównania z mauserem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilgore Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 Teoria z eksplodującą skrzynką z amunicą jest raczej na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.