Skocz do zawartości

Rozerwane łuski ..........

Winchester

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co do rozerwanych łusek. Bardzo często znajduje zame denka i inne porozrywane fragmenty od łusek czołgowych lub armatnich. Zastanawia mnie dlaczego one sa takie porozrywane lub tylko same spody przecież po oddaniu strzału łuska była cała... czy niszczono specjalnie te łuski czy te zniszczenia powstawały np gdy powiedzmy po wojnie pozbywano sie wszelkich niewypałów i pozostałości wojennych przez jakąs wspólną detonacje itp. czy ktos z szanownych kolegów ma jaką teorie na ten temat ??

Pozdrawiam

Ja również znajduję takie łuski. Na fotce jedna z nich, Ruska łuska dużego kalibru porozrywana i pocięta odłamkami.
Uważam, że w pobliżu miejsca w którym ją znalazłem musiała być detonowana amunicja i niewypały.
Nie sądzę, żeby zaraz po wojnie saperzy rozminowujący las czy pole bawili się w przewożenie rozrywek na poligon tak jak teraz. Pewno wszystko wrzucali do leja i tam detonowali.

Myślę, że amunicja, która podczas ekplodowała w wyniku pożaru nie będzie miała spłonek, a taka, która została rozerwana przez zewnętrzną eksplozję spłonki będzie miała.
Ta łuska spłonkę ma i widać na niej blachy wygięte do środka, więc musiała zostać rozerwana przez zewnętzną eksplozję.
Pozdrawiam.

Odnośnie rozerwanych łusek i mnie sie trafiła miejscówka gdzie na małej przestrzeni były ich wręcz krocie.Przy okazji mam pytanie ,co to moga być za łuski, na pewno nie mauserowskie(mają tzw kołnierz-kryzę(?))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie