Skocz do zawartości

JW w Blachowni k/Częstochowy

romek1975

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przed wojną w Częstochowie mieściła się duża jednostka wojskowa. Może to tereny po tej jednostce?
Słyszałem dwie wersje, jedna że po wojnie koszar nie odbudowywano, a druga - że ulokowano tam Milicje.
Pzdr!
Napisano
Na pewno było tam wojsko. Jako mały chłopak chodziliśmy tam na grzyby, których oczywiście najwięcej wyło w strefie wojskowej do której nie wolno było teoretycznie wchodzić. Jednostka miała wymiary ok. 300 na 300 m (około bo nigdy tego dokładnie nie mierzyłem). Posiadała cztery wysokie strażnice na rogach i dwa rzędy ogrodzenia. Powierzchnia trochę mała na durzą jednostkę a w dodatku w okolicy nie ma żadnego strategicznego obiektu chyba, że miała ona coś wspólnego ze Szpitalem.
Napisano
w blachoni na miejscu co stoi obecnie szpital,ruscy mieli w 45 roku ziemianki,a po wojnie wybudowano obok szpitala prochownie,po likiwdacji prochowni do betonowego bunkra skladowano chemikalia,wiec nie radze tam wchodzic,wejscie jest zawalone pniami.
Napisano
Dzięki za info. Czyli prochownia była pod ziemią? Bo wejście do bunkra jes mało wygodne do wnoszenia czegokolwiek. Może było jeszcze jakies drugie wygodniejsze a obecnie jest zasypane?
Napisano
moglo byc w postaci drabinki ,ale bylo inne ,bo kolega tam sluzyl jako wartownik i mowil ze bylo troche korytarzy ,ale na pozostalosci po armi nie ma co liczyc wszytsko zabrali,i jeszce raz powtarzam lepiej nie proboj wchodzic ,bo kij wie co tam wsypali.
ps jestes z czestochowy??
Napisano
Tak jestem. Tą drabinkę to jeszcze pamiętam. O tych chemikaliach to już od kogoś słyszałem. Po likwidacji jednostki byłem tam (całkiem przypadkowo - chodząc po lesie poszliśmy w okolice jednostki nic nie wiedząc o jej likwidacji) dosłownie chyba kilkanaście dni po. Stały jeszcze wszystkie budynki, oczywiście całkowicie wyszabrowane z instalacji, drzwi itp.. Budynek socjalny poza terenem był zawalony. Część siatki z wewnętrznego ogrodzenia też była powycinana. NIe było jyż strażnic. Natomiast pamiętam ten właz z drabinką ale nie wchodziliśmy bo widać było wodę w środku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie