trop Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Napisano 28 Lipiec 2006 moj wujek sluzyl w wolynskiej brygadzie kawalerii i walzczyl w bitwie pod Mokra.polegl tam w pierwszych dniach wojny.rodzina po wojnie szukala miejsca jego spoczynku lecz bezskutecznie.mam ogromna prosbe;czy ktos z kolegow moze mi doradzic cos w tym temacie? czy mozna w jakis sposob to ustalic,czy sa moze gdzies w kraju jakies archiwalne rejestry? kazda informacja bedzie dla mnie cenna.
trop Napisano 22 Luty 2008 Autor Napisano 22 Luty 2008 witam.piszę w zw z moją prośbą którą umieściłem na forum w lipcu zeszłego roku.-swego czasu dostałem odpowiedź na pocztę e-mail w zw z tą sprawą od niejakiej pani Beaty która zaoferowała mi pomoc.nie było mnie w tym czasie w domu a po moim powrocie miałem uszkodzony komputer.po jego naprawie okazało sie że wszystkie adresy e-mail zostały skasowane.bardzo proszę Panią jeszcze raz o kontakt ze mną jeśli natrafi ona na ten post. pozdrawiam.
krasnoludek Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 Najpierw Księga poległych i pochowanych żołnierzy polskich" t. 1. Trudne do zdobycia ale można zamówic poprzez obieg międzybiblioteczny. Następnie kłania się archiwum w Rembertowie. No i można jeszcze prościej - Polski Czerwony Krzyż.
trop Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Dzięki za wskazówki.Znalazłem zdjęcie wujka zrobione krótki czas przed wybuchem wojny w czasie jego służby wojskowej.Dziś dołączam je do tematu.Wołyńska Brygada Kawalerii to dośc szerokie miano.Czy na podstawie tego zdjęcia ktoś może powiedziec coś więcej na temat przydziału wojskowego? --Może to ułatwiło by mi poszukiwania.pozdrawiam.
trop Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Jakośc zdjęcia nie jest rewelacyjna ale dodaje jeszcze powiększenie.
1610 Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 Na podstawie tego zdjęcia nikt nie będzie w stanie rozpoznać w jakiej jednostce walczył Twój wujo !! Musisz sam najpierw dokładnie rozpytać wszystkich z rodziny nawet o najmniejsze szczegóły - moze ktoś jeszcze pamięta jaki miał stopień , gdzie odbywał służbę wojskową przed wojną - w jakim pułku .Gdzie mieszkał - wg. miejsca zamieszkania najczęściej poborowi byli kierowani na przeszkolenie do najblizsżych jednostek , w czasie mobilizacji kawalerzyści z reguły mieli przydział do tego samego pułku .Informacje o wuju znajdziesz - jesli bedą coś mieli w :CENTRALNE ARCHIWUM WOJSKOWE ul. Czerwonych Beretów bl.12400-910 Warszawa - musisz im podać imię , nazwisko , datę i miejsce urodzenia Twojego wujka - to powinno wystarczyć jeśli nic więcej nie znajdziesz .Jest jedno ale ! - na odpowiedź możesz czekać bardzo długo , dlatego proponuję abyś podał na forum ( jeśli to nie problem ) imię i nazwisko wuja i inne informacje jakie odszukasz .Jest sporo literatury na temat Wołyńskiej Brygady Kawalerii i samej bitwy bod Mokrą , wielu pasjonatów i historyków je czytało i może nazwisko Twojego wuja komuś sie przypomni jeśli był wymieniony w którymś z opracowań na ten temat .Mam też gdzieś fotki z nazwiskami pochowanych na cmentarzu w Miedźnie poległych we Wrzesniu 39' w bitwie pod Mokrą , jak znajdę to wstawię na forum .Pozdrawiam1610
1610 Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 Miedźno - z tablicy informacyjnej przed wejściem na cmentarz.
1610 Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 Tablica z nazwiskami poległych - pochowanych w Miedźnie .
1610 Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 Miedźno - informacja ze strony :http://www.1939.pl/ - „ Kampania Wrześniowa „ http://www.1939.pl/pomniki/index.php - na tej stronie – pomniki i cmentarze
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.