misia Napisano 26 Lipiec 2006 Autor Napisano 26 Lipiec 2006 Witam Czy jest ktoś ze Zduńskiej Woli koło Sieradza?Jako dziecko pół życia spędziłem w Karsznicach.Często chodziliśmy na wypady do lasu koło miejscowości Swędziejowice, czy coś takiego.Jest tam cmentarz niemiecki z I W.Ś., niedaleko skraju lasu.Teraz zaniedbany, ale Ojciec opowiadał mi,że w czasie wojny był ładnie ogrodzony i nawet warta była.Zawsze mnie intrygowało czy była tam jakaś bitwa i jeśli tak, to gdzie?Czy to może jakiś fragmet Kampanii Łódzkiej?Będę wdzięczny za informacje.Pozdrawiam serdecznie.
vaderian Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 WitamAno działo się tam działo :) Pierwsza wojna - 1914http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/brkart1.jpgMapka oczywiscie poglądowa ale to co ma pokazać pokazuje. Po konkrety to już odsyłam do literatury tyczącej I WŚ.A miejscowość o której piszesz, jak mniemam nazywa się Swędzieniejewice.PozdrawiamVaderian (Łódź)
vaderian Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 ...chyba że chodzi o Sędziejowice na południe od Marzenina... jesli tak to ups...mój błąd.W Sędziejowcach znajduje sie mogiła powstańców styczniowych z 1863 r. i groby żołnierzy niemieckich i rosyjskich z okresu I wojny światowejPozdrawiamVaderian (Łódź)
dreammer Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Jeżeli chodzi o ten cmentarz to raczej Swedziniejewice
misia Napisano 27 Lipiec 2006 Autor Napisano 27 Lipiec 2006 Tak, to Swędzieniejewice.Tak jak myślałem, to część Kampanii Łódzkiej. Ciekawe jak teraz wygląda ten cmentarzyk i czy w ogóle jeszcze jest...Dzięki za informacje.Może kiedyś tam się jeszcze wybiorę.Pozdrawiam
vaderian Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Generalnie ten teren usłany" jest cmentarzami pierwszo wojennymi które warto zobaczyć i chociażby zrobić dokumentację fotograficzną. Powodzenia w poszukiwaniach.PozdrawiamVaderian (Łódź)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.