Skocz do zawartości

Szczątki Zołnierzy Września

Gość nikt

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić jeśli na poszukiwawczych szlakach znajdziemy Żołnierzy z wrzesnia? Oczywiście nie mam na myśli mogił żołnierskich jakich w kraju duzo, ale Żołnierzy zasypanych w okopach itp. Niemcy mają swoja fundację a My? Uwazam , że Polski Żołnierz nie powinien leżeć \ pod krzaczkiem \" , lecz należy Mu sie głeboki szacunek. Kto ma jakieś doświadczenia na ten temat?

Szanowny Panie Nemo
(z lacinskiego - nikt),

Z tego co sie orintuje w PL jest wiele organizacji, ktore by sie zajely szczatkami polskiego zolnierza. Jest np Rada Ochrony Pamieci Walk i Meczenstwa email:
rada@radaopwim.pl Ponadto byc moze MON lub organizacje kobatanckie wziely by sie za to. Rozumiem, ze to co podaje jest swoistego rodzaju spychologia ale jesli sie nie ma wlasnych funduszy aby postawic jakis pomnik... Prosze tylko uwazac na naglasnianie sprawy. Moze sie jeszcze przyczepic prokuratura wraz z policja. Moze jesli lokalny proboszcz (katolicki lub prawoslawny...) jest w miare normalny i chociaz troche zainteresowany historia mozna sie do niego zglosic aby zorganizowal z pompa ekshumacje i pogrzeb na miejscowym cmentarzu. Do tego lokalna organizacja kobatancka z pewnoscia by sie o cos wystarala.
A co by Pan powiedzial aby dac zn do CAW? Moze dalo by sie odszukac kto ow zolnierz byl? Moze rodzina by sie jeszcze znalazla??? Tak czy inaczej temat jest fascynujacy i jesli faktycznie Pan znalazl jakies szczatki prosze rozpoczac akcje. Warto i trzeba.
A swoja droga, w jakim rejonie sa te szczatki? Osobiscie jestem zainteresowany Polnocnym Mazowszem.

Pozdrawiam

Jeszcze nie znalazłem i w sumie to nie mam na to specjalnej ochoty.... Z zrozumiałych względów .Ale uważam ,ze powinno sie myśleć za wczasu. A swoją drogą to smmutne, ze w Polsce nie ma konkretnej organizacji zajmującej sie tą sprawą.... pozdrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie