Skocz do zawartości

Wrak monety...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę, że w dziale monetek zupełny zastój, więc postanowiłem wrzucić moje ostatnie znalezisko. Stan fatalny, może jednak wprawne oko rozpozna jakiś detal. Już się pogodziłem z tym, że nigdy nie dowiem się co to było. Może coś starego, inne monety z tego pola były wyraźne, czytelne (boratynki, augusty, pfennigi około 1875).

Napisano

Przód zupełnie niewyraźny. Wielkość monety: położona na aktualne 20 groszy zakrywa je tak, że z 20-groszówki wystaje tylko ta wypukła otoczka na obowdzie.

Napisano
Co to znaczy fałszywy (współczesne fałszerstwo czy z epoki Twoim zdaniem Kolego Krecix)? Skąd taka opinia? I jeszcze prosiłbym o zdjęcie/link gdzie można takowy zobaczyć. Osobiście go wykopałem dwa dni temu. Na skraju ugoru pod lasem. Obok wieś. Bez urazy, ale gdy mieszkańcom powiesz Jan Olbracht" to większość pomyśli o jakimś piłkarzu. A później pola, lasy, za nimi jeszcze pola i lasy, i dopiero później cywilizacja. Nie uwierze, że to współczesny fals.
Napisano

Czyli taka monetka. Całkiem możliwe. Grubość nogi orzełka jest nieco inna, ale skoro to fals, w dodatku bardzo zniszczony... Dzięki Krecix.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie