fraktal Napisano 24 Lipiec 2006 Autor Napisano 24 Lipiec 2006 Widzę, że w dziale monetek zupełny zastój, więc postanowiłem wrzucić moje ostatnie znalezisko. Stan fatalny, może jednak wprawne oko rozpozna jakiś detal. Już się pogodziłem z tym, że nigdy nie dowiem się co to było. Może coś starego, inne monety z tego pola były wyraźne, czytelne (boratynki, augusty, pfennigi około 1875).
fraktal Napisano 24 Lipiec 2006 Autor Napisano 24 Lipiec 2006 Przód zupełnie niewyraźny. Wielkość monety: położona na aktualne 20 groszy zakrywa je tak, że z 20-groszówki wystaje tylko ta wypukła otoczka na obowdzie.
krecix Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 Fałszywy półgrosz Jana Olbrachta wybity w miedzi
fraktal Napisano 24 Lipiec 2006 Autor Napisano 24 Lipiec 2006 Co to znaczy fałszywy (współczesne fałszerstwo czy z epoki Twoim zdaniem Kolego Krecix)? Skąd taka opinia? I jeszcze prosiłbym o zdjęcie/link gdzie można takowy zobaczyć. Osobiście go wykopałem dwa dni temu. Na skraju ugoru pod lasem. Obok wieś. Bez urazy, ale gdy mieszkańcom powiesz Jan Olbracht" to większość pomyśli o jakimś piłkarzu. A później pola, lasy, za nimi jeszcze pola i lasy, i dopiero później cywilizacja. Nie uwierze, że to współczesny fals.
krecix Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 A gdzie ja napisalem ze to współczesny fals ? Fals z epoki - a czemu ? Poniewaz oryginalne byly bite ze srebra
fraktal Napisano 25 Lipiec 2006 Autor Napisano 25 Lipiec 2006 Czyli taka monetka. Całkiem możliwe. Grubość nogi orzełka jest nieco inna, ale skoro to fals, w dodatku bardzo zniszczony... Dzięki Krecix.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.