OLO_RUT Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2006 Mam kolejne zapytanko. Renowuje hełm Mk III. Mam kilka zdjęć żołnierzy 1DPanc. ubranych w nie. Jednak nie wiem na jaki kolor były malowane. Malowano na nich Polskie orzełki???? Szukam zdjęć. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike Napisano 18 Lipiec 2006 Share Napisano 18 Lipiec 2006 O, to ciekawostka. Żółwie" nie pojawiały się bowiem w dywizji często (zwykle były to tylko odpadki" z dostaw 1. Armii Kanadyjskiej)- najczęściej w pododdziałach broni technicznych, ewentualnie w batalionach strzeleckich. Jeszcze trudniej znaleźć przedstawiające je zdjęcia. Jeżeli mógłbyś podać źródło, czy też nawet wrzucić te fotografie, byłbym niezmiernie wdzięczny. Co do koloru trudno dać jednoznaczną odpowiedź. Wojenna produkcja serwuje nam duży ich rozrzut. Podobnie rzecz się tyczy orzełków: niby były rozkazy, ale przynajmniej połowa frontowych zdjęć pokazuje hełmy bez orzełków. Pozdrawiam,Michał Różyński Mike"S.R.H. ODWACH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO_RUT Napisano 19 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2006 Witaj. To zdjęcie pochodzi z albumu 1 Dywizja Pancerna 1944-1947 vol. II" Wyd Militaria autorstwa Jacka Solarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO_RUT Napisano 19 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2006 Zdjęcie Polaków w Turtlesach jest także w tej nowej książce Marsz czarnych diabłów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO_RUT Napisano 19 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2006 I jest scenka w filmie ptIdziemy" por.J.Żegoty Januszajtisa. Dokładnie 23 min s 06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO_RUT Napisano 19 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2006 1.Dywizja Pancerna w walce" praca zbiorowa. Wydaje mi się że mk III ma drugi żołnierz siedzący na pace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike Napisano 19 Lipiec 2006 Share Napisano 19 Lipiec 2006 Dzięki za informacje. Potwierdzają one występowanie Mk. III w dywizji, aczkolwiek w małych ilościach. A co do Marszu Czarnych Diabłów"- to prawdopodobnie nie są Polacy; podobnie jak na większości zdjęć w tej książce umieszczonych. Pozdrawiam,Michał Różyński Mike"S.R.H. ODWACH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.