Skocz do zawartości

Hełm Mk III

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolejne zapytanko. Renowuje hełm Mk III. Mam kilka zdjęć żołnierzy 1DPanc. ubranych w nie. Jednak nie wiem na jaki kolor były malowane. Malowano na nich Polskie orzełki???? Szukam zdjęć. Proszę o pomoc.

O, to ciekawostka. Żółwie" nie pojawiały się bowiem w dywizji często (zwykle były to tylko odpadki" z dostaw 1. Armii Kanadyjskiej)- najczęściej w pododdziałach broni technicznych, ewentualnie w batalionach strzeleckich. Jeszcze trudniej znaleźć przedstawiające je zdjęcia.
Jeżeli mógłbyś podać źródło, czy też nawet wrzucić te fotografie, byłbym niezmiernie wdzięczny.

Co do koloru trudno dać jednoznaczną odpowiedź. Wojenna produkcja serwuje nam duży ich rozrzut.
Podobnie rzecz się tyczy orzełków: niby były rozkazy, ale przynajmniej połowa frontowych zdjęć pokazuje hełmy bez orzełków.

Pozdrawiam,
Michał Różyński Mike"
S.R.H. ODWACH

Dzięki za informacje. Potwierdzają one występowanie Mk. III w dywizji, aczkolwiek w małych ilościach.

A co do Marszu Czarnych Diabłów"- to prawdopodobnie nie są Polacy; podobnie jak na większości zdjęć w tej książce umieszczonych.

Pozdrawiam,
Michał Różyński Mike"
S.R.H. ODWACH

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie