OLO_RUT Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2006 Poszukuje informacji na temat ubierania Szkockiego Kiltu przez żołnierzy PSZ. Wiem że nosili je dudziarze 10Pułku Dragonów. Nadane im zostały przez Lorda Hamiltona. Czy ktoś jeszcze je nosił???? Szukam zdjęć. Z góry dzięki licze na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike Napisano 18 Lipiec 2006 Share Napisano 18 Lipiec 2006 Nawet nie dudziarze, a dudziarz. W 10. Pułku Dragonów był on tylko jeden i robił raczej za przysłowiowego misia z Zakopanego", bowiem na dudach nie umiał w ogóle grać. Cały zestaw, czyli kilt rodu Hamilton of Dalzell oraz dudy ofiarował pułkowi właśnie Lord Hamilotn.To tyle, jeżeli chodzi o dudy dragońskie. O noszeniu kiltów w innych jednostkach nie słyszałem. Rozmawiając często z żołnierzami różnych formacji PSZ, mimo całej ich sympatii dla Szkotów, spotykałem raczej ironiczne i krzywe spojrzenie na szkocki kilt.Pozdrawiam,Michał Różyński Mike"S.R.H. ODWACH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.