duch1673 Napisano 16 Lipiec 2006 Autor Napisano 16 Lipiec 2006 witam wszystkich . mam pytanie jak usunąć zielony osad ze srebrnej monety aby nie zniszczyć monety ?
jacek825 Napisano 16 Lipiec 2006 Napisano 16 Lipiec 2006 dziesięcio proc. roztwór amoniaku i pomoczyć z godzinkę, albo kupić specjalny płyn do czyszczenia srebrnych monet.Jacek
MEKO Napisano 17 Lipiec 2006 Napisano 17 Lipiec 2006 Totalne głupstwo popełnisz jeśli to bardzo stara moneta zielony nalot zwany : burszpinem jest bescenny i światczy o autentyczności monety a nieraz i cenniejsza w czasie sprzedaży
pig123 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Zgadzam sie z MEKO szkoda monety. A co do czyszczenia nie któzy uzywaja jeszcze kwasku cytrynowego. Pozdrawiampig123
jorg Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Witam serdecznie,jezeli monetka nie jest jakims unikatem a nalot jest juz czesciowo starty ,idz do sklepu,kup sobie mala cytrynke,wycisnij na jakis talerzyk,zamocz monetke,co 20min przemyj woda z mydelkiem,mozesz delikatnie czyscic szczoteczka,za godzinke moze dwie twoja monetka bedzie piekna!!!! ja tak robie zawsze i jeszcze zadnej nie zniszczylem,jak by co to mam fotki!!!pozdrawiam
desmo_sm Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 zgadza się co do cytrynki, znalazłem 20kopiejek 1914 rok i moczyłem ją w soku z cytryny jednocześnie czyszcząc delikatnie szczoteczką dozębów. Efekt ? jak by mi ktoś ją dopiero w kiosku wydał :)
krzycho Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 a czy nie lepiej zamiast 20 cytryn:) kupić sobie srodek do czyszczenia srebra?
jorg Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 zeby wyczyscic jedna monetke wystarczy spokojnie polowa cytrynki!reszte mozna sobie wcisnac do cherbatki z rumem,czy te srodki do czyszczenia tez maja tyle zastosowan?czy one sa naprawde takie tanie? pozdrawiam,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.