Skocz do zawartości

Twierdza Przemyśl

ja20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
chciałem się dowiedzieć które forty warto odwiedzić i czy warto kopać w okolicy czy teren jest już bardzo przeryty i darować sobię kopanie a więcej czasu poświęcić na zwiedzanie.z góry dziękuje.a może jest ktoś z okolicy chętny na wspólne zwiedzanie?
Napisano
polecam najlepiej zchowane forty : I salis sogilo, III łuczyce,V grochowce,VII prałkowice, VIII łętownia,IX brunner,IX duńikowczyki,X orzechowice, XIII san riedau i XV borek.
jeśli chcesz szukać to moim zdaniem na między polach fortów.
i oczywiśćie polecam obejżeć schrony linii mołotowa które są w samym przemyślu i za fortem III.
Napisano
a gdzie można w Przemyślu jakąś mapkę dostać gdzie by były wszystkie forty i schrony zaznaczone?bo ja z pod Warszawy jestem i w Przemyślu będe pierwszy raz więc się zupełnie nie orientuje.
Napisano
Mapę możesz kupić w przemyskich księgarniach. Polecam plan Przemyśla Przemyśl plus 6". Jest tam wszystko, o czym piszesz. A co do tego, które forty warto zwiedzić, to polecam wszystkie:) Najlepiej czarnym szlakiem pttk, który po nich prowadzi. Pozdrawiam, kusmanek (ale nie komendant twierdzy;P)
Napisano
Zapomniałem jeszcze o pierścieniu wewnętzrnym. Nie możesz przegapić fortów XVI niesienie", XVIc Trzy krzyże" (doskonale zachowany blokhauz) oraz Bramę Sanocką Górną i Dolną;) Pozdrawiam.
Napisano
a ktoś wie jaką długość ma czarny szlak biegnący wzdłóż fortów i ile dni potrzeba żeby go przejść?
Napisano
Czarny szlak składa się z dwóch odcinków: lewobrzeżny-19km, prawobrzeżny-28km. Na przejście każdego z nich wystarczy po jednym dniu, chyba że ktoś nie lubi dużo chodzić;) Dochodzi jeszcze czas na zwiedzanie każdego z fortów, więc jeśli jesteś zmotoryzowany, to polecam wziąć samochód.
Napisano
Jak w zeszłym roku chodziłem po fortach i punktach oporu, to trochę dołków tam było, więc chyba ktoś tam kopał(dziki to nie były;) Ja jednak piszczałki nie posiadam, więc nie wiem:)
  • 2 weeks later...
Napisano
no i wróciliśmy.było super.wcześniej widziałem tylko fort Beniaminów kilka schronów i bunkier w Ossowie koło Wołomina więc twierdza zrobiła na mnie ogromne wrażenie.super miejsce świetni życzliwi ludzie i super okolica.jeśli ktoś chce się udać na kilka dni to polecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie