Skocz do zawartości

Kalibracja OGF-L

jarekjar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niedawno zdobylem magnetometr OGF-L.
Niestety nie wiem jak go skalibrowac. Sprzet zachowuje sie tak jakby caly czas cos bylo w jego poblizu i pokretlami czesci glownej" nie mozna tego zmienic.
Z cala pewnoscia dziala. Minuta speceru i dla odmiany ucichl, ale wskaznik pozostawal wychylony. 10 cm w prawo od sondy byl kawal zelastwa:-) Wyciagnalem wszystko, co moglo go zaklocac z ubrania, ale bez rezultatu:-(
Bardzo prosze o wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Jarekjar
Napisano
Jeśli wykrywacz reaguje na odchylenia od osi pionowej (kiwanie się sondy) lub na obrót wokół tej samej osi, jest na pewno rozkalibrowany.
Pytanie 1: Czy jest to pełny zestaw urządzenia ze wszystkimi dodatkami i osprzętem? Pytanie 2: Czy masz pełną polską instrukcję eksploatacji? Pytanie 3: Czy masz specjalny klucz do kalibracji i tzw. szpilkę wzorcową? Jeśli na te trzy pytania odpowiedź brzmi - Tak, wystarczy postępować tak jak to szczegółowo (wręcz łopatologicznie) opisuje rozdział - kalibracja. Robiłem to kilka razy na różnych egzemplarzach i zawsze efekt był prawidłowy. To się da zrobić, życzę powodzenia.
Mrand
Napisano
To pelny zestaw tzn. jest wszystko, co zawiera wedlug instrukcji wlacznie z latarka, kompasem itp.
Niestety mam tylko niemiecka instrukcje i niewiele z niej rozumiem:-(
Szczerym bedac nawet nie podejrzewalem, ze jest polska:-)
Mam ogromna prosbe, czy jest szansa jakiegos zdobycia tej instrukcji od Cibie?
Na wszelki wypadek podaje swojego maila, bo nie wiem, czy mozemy takie kwestie omawiac na forum
jarekjar@o2.pl
Serdecznie pozdrawiam,
Jarekjar.
Napisano
Tak, tylko, że ta instrukcja to będzie ze 100 stron ksero. Jeśli masz go z Niemiec to z pewnością jest to stan magazynowy i wobec tego powinien być całkowicie sprawny. Dotykałem takich sprzętów. Problem możesz mieć gdy używasz nieoryginalnych słuchawek (z magnesami) lub baterie są w tzw. płaszczu metalowym. Usuń go i obkurcz grubą rurkę termokurczliwą i powinno być dobrze. Musisz pamiętać, że jest to piekielnie czułe urządzenie i próby nawet przed domem mogą okazać się niemożliwe. Kiedyś mieliśmy taki przypadek, że coś nam nie szło i nie szło. Okazało się, że w odległości ok. 30m przebiegały tory kolejowe i on je już wyczuwał(?!) Pozdrawiam
Mrand
  • 3 weeks later...
Napisano
Niestety nie umiem skalibrowac OGF-L a bez instrukcji, dlatego kupie polska instrukcje. Moze byc ksero, pdf itp. Wystarczy nawet rozdzial o kalibracji.

Zainteresowanych prosze o kontakt mailowy jarekjar@o2.pl

Pozdrawiam
Jarek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie