jarekjar Napisano 11 Lipiec 2006 Autor Napisano 11 Lipiec 2006 Niedawno zdobylem magnetometr OGF-L.Niestety nie wiem jak go skalibrowac. Sprzet zachowuje sie tak jakby caly czas cos bylo w jego poblizu i pokretlami czesci glownej" nie mozna tego zmienic.Z cala pewnoscia dziala. Minuta speceru i dla odmiany ucichl, ale wskaznik pozostawal wychylony. 10 cm w prawo od sondy byl kawal zelastwa:-) Wyciagnalem wszystko, co moglo go zaklocac z ubrania, ale bez rezultatu:-(Bardzo prosze o wszelkie sugestie.Pozdrawiam,Jarekjar
mrand Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Jeśli wykrywacz reaguje na odchylenia od osi pionowej (kiwanie się sondy) lub na obrót wokół tej samej osi, jest na pewno rozkalibrowany.Pytanie 1: Czy jest to pełny zestaw urządzenia ze wszystkimi dodatkami i osprzętem? Pytanie 2: Czy masz pełną polską instrukcję eksploatacji? Pytanie 3: Czy masz specjalny klucz do kalibracji i tzw. szpilkę wzorcową? Jeśli na te trzy pytania odpowiedź brzmi - Tak, wystarczy postępować tak jak to szczegółowo (wręcz łopatologicznie) opisuje rozdział - kalibracja. Robiłem to kilka razy na różnych egzemplarzach i zawsze efekt był prawidłowy. To się da zrobić, życzę powodzenia.Mrand
jarekjar Napisano 12 Lipiec 2006 Autor Napisano 12 Lipiec 2006 To pelny zestaw tzn. jest wszystko, co zawiera wedlug instrukcji wlacznie z latarka, kompasem itp.Niestety mam tylko niemiecka instrukcje i niewiele z niej rozumiem:-(Szczerym bedac nawet nie podejrzewalem, ze jest polska:-)Mam ogromna prosbe, czy jest szansa jakiegos zdobycia tej instrukcji od Cibie?Na wszelki wypadek podaje swojego maila, bo nie wiem, czy mozemy takie kwestie omawiac na forumjarekjar@o2.plSerdecznie pozdrawiam,Jarekjar.
mrand Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Tak, tylko, że ta instrukcja to będzie ze 100 stron ksero. Jeśli masz go z Niemiec to z pewnością jest to stan magazynowy i wobec tego powinien być całkowicie sprawny. Dotykałem takich sprzętów. Problem możesz mieć gdy używasz nieoryginalnych słuchawek (z magnesami) lub baterie są w tzw. płaszczu metalowym. Usuń go i obkurcz grubą rurkę termokurczliwą i powinno być dobrze. Musisz pamiętać, że jest to piekielnie czułe urządzenie i próby nawet przed domem mogą okazać się niemożliwe. Kiedyś mieliśmy taki przypadek, że coś nam nie szło i nie szło. Okazało się, że w odległości ok. 30m przebiegały tory kolejowe i on je już wyczuwał(?!) PozdrawiamMrand
jarekjar Napisano 13 Lipiec 2006 Autor Napisano 13 Lipiec 2006 W sprawie instrukcji odpisalem na mailaPozdrawiam,Jarekjar
jarekjar Napisano 4 Sierpień 2006 Autor Napisano 4 Sierpień 2006 Niestety nie umiem skalibrowac OGF-L a bez instrukcji, dlatego kupie polska instrukcje. Moze byc ksero, pdf itp. Wystarczy nawet rozdzial o kalibracji.Zainteresowanych prosze o kontakt mailowy jarekjar@o2.plPozdrawiamJarek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.