kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 to nie ulega wątpliwości - jeżeli mówimy o związku z Chinamiproblem jest innyCzy jest to oryginał?Ze względu na modę na orient, srebrne duże monety są częstym tematem kopiowania.Kopie:Technika precyzyjnego odlewu. Cechą charakterystyczną jest lekkie groszkowanie dna monety, oddające fakturę formy odlewniczej.Masowy wysyp w pod koniec lat 80-tych, przywożone przez przyjaciół" ze wschodu.W Twoim przypadku przydałaby się analiza w silnym powiększeniu np obszarów perełek i krawędzi. gdzie kumulują się szczegóły a starzenie monety nie następuje w mniejszym stopniu.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 nie chcę wypowiadać się twierdząco ale podejrzany" fragment zaznaczyłem prostokątem.wg mojej oceny jest to efekt podlania" metalu w formie...
Shiver Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 magnesem ją... magnesem... :) 90% tych wynalazków się przykleja a oczywiście nie powinna.
kokesh Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Napisano 3 Lipiec 2006 Znalazłem ją na polu gdzie wychodziło wzsystko od współczesnych po Rzym, był to stary szlak ,ten purchelek to ślad czasu ,zapewne , tak jak na srebrnych kopiejkach które długo leżeły w ziemi .Moneta była zaśniedziała po cytrynce zaczeła błyszczeć,dla tego nie mam powodu żeby myśleć że to fals ,no chyba że się mylę.Pozdro...
kokesh Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Napisano 3 Lipiec 2006 Magnes jej nie bierze.Co to za chińczyk , ktoś wie ????
kokesh Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Napisano 3 Lipiec 2006 Średnica monetki to 18mm.Nie jest duża. Pozdro...
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 http://cgi.ebay.at/China-10-Cent-um-1900-Kwangtung_W0QQitemZ300002811186QQihZ020QQcategoryZ40712QQtcZphotoQQrdZ1QQcmdZViewItem7 mesch 2 cardareensok 1900 r
kokesh Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Napisano 3 Lipiec 2006 Dzieki kopijnik 2,bardzo mi rozjaśniłeś umysł wiem teraz gdzie szukać . Pozdro...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.