Skocz do zawartości

Pytanko o miasto Grodzisk Mazowiecki ?Czy coś się tam działo w I i II wojnie światowej?

Maniek7_2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiem że w czasie II wojny światowej, w zakładach chemicznych(dzisiejsza Polfa) była fabryka stenów, w Książenicach na południe od Grodziska było lub były zrzutowiska broni. A czy coś się jeszcze działo podczas II wojny światowej? I czy działo się coś podczas I wojny światowej. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie!
Napisano
Jeżeli ktoś coś wie to proszę o pomoc, chodzi mi teraz wyłącznie o I wojnę światową, ale jak ktoś jeszcze dopisze o II wojnie to też będe bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję i Pozdrawiam Serdecznie!!!
Napisano
Najlepiej uderz do biblioteki.A na szybkiego to w czasie II wojny w knajpie na rynku(bodajrze Zdrojowa sie zwała)gefrajter Kugel wypił piwo a potem tańczył na stole.Podobno przed knajpą zgubił dwa guziki.
Moze warto poszukac?
Pozdrawiam
Napisano
Byłem wczoraj po południu w bibliotece, poprosiłem o ksiażki o danym okresie w moim mieście czyli I i II wojna.
Bibliotekarka dała mi dwie ksiązki, przejrzałem je dokładnie ale o I wojnie nie było nawet zdania, a o II było tyle co napisałem w pierwszym poście. W necie też nic ciekawego nie znalazłem, więc mógłbym prosić o pomoc co do I wojny światowej w moim mieście. Z góry dzięki i Pozdrawiam Serdecznie!
Napisano
Wątek przenoszę tam, gdzie jego miejsce. Następnym razem umieść go w odpowiednim dziele Forum.

Nie w jednej bibliotece należy szukać - głowa do góry i do książek!
Napisano
U nas są dwie biblioteki jedna dla dorosłych w której szukałem i druga dla dzieci. Moje miasto to ch... , nie miasto nic nie można znaleźć, przecież ruskie przez nie na Berlin, szły jak Warszawę wyzwoliły, łaziłem chyba po wszystkich strychach starych kamienic, latałem z wykrywką po obrzeżach miasta i wsiach w okolicy i nic, albo mam takie szczęście albo ch... tu jest. W sierpniu jadę na Mazury to tam to może mi chociaż łudka od mausa wyskoczy, bo tutaj to znalazłem dwie łuski od mosina i mausa, oraz dwa guziki z I wojny, stąd moje zapytanie, Co się działo w tym cholernym mieście podczas I wojny światowej?"

Pozdr.
Napisano
Problem jest zapewne z wykrywaczem albo ze sposobem w jaki go używsz, bo to raczej nie możliwe abyś na tym terenie miał tak słabe wyniki.Stare polne drogi , nieużytki obrzeża lasów , tam musi coś być. Chodz po woli nie biegaj,cewka nisko przy ziemi ,a efekty będą.Pozdro...
Napisano
tak naprawdę na każdym terenie można coś znaleść nie koniecznie wojskowego ale zawsze coś.ja słyszałem o jakimś wysadzonym magazynie broni ale tylko słyszałem.szukałem jakiegoś potwierdzenia ale nic nie znalazłem.
Napisano
W groniu nic nie ma ale 10 km dalej są fajne skarby z gleby ostatnio bagnecik hj i odznakę wp z 1932... ja z Milanka jestem lecę jutro może się wybierzesz????
Napisano
a w którą stronę od grodzia, na północ, południe, zachód czy wschód?, a co to tam było czy to nie jest czasem Parzniew lub Budy-Zosiny?, mówisz że kordzik HitlerJugend Ci się trafił jak w dosyć dobrym stanie to gratuluję trafienia.

Pozdr.
Napisano
czytałem kiedyś o tym na jakimś forum ale niestety nie mogę go znaleść bo bym link wysłał.z tego co pamiętam to ktoś pisał tylko że jest ale na nic więcej.
Napisano
Chodzi wam zapewne o magazyny w Karolinie [ tam gdzie obecnie mieści się ,Zespól Pieśni i Tanica ,,Mazowsze''i Strzeniówka las.Lecz tam wykrywacz nie będzie potrzebny .Ziemia jest nafaszerowana złomem ,tym kolorowym również że szkoda sprzętu i waszego słuchu [można ogłuchnąć jeden pisk ]. Tam sprawdza się szpila .Pozdro...
Napisano
ja tylko czytałem że jest ale nic więcej nie wiem.jak się czegoś dowiem albo znajdę forum na jakim to czytałem to wkleje link.
  • 4 weeks later...
Napisano
bylem 2 lata temu z wykrywką w rejonie strzeniówki, sa tam okopy i pełno odłamków. ale ponoć w miejscu,gdzie szukałem leży pełno naboi 20mm... tak mowia miejscowi. ale innym razem w tym rejonie ide sobie bez wykrywacza na spacer a tu leży pochwa od niemieckiego mausera... wiec rejon nie jest taki zły. jeszcze w okopach w otrębusach od czasu do czasu pojawiają się 'wiatraczki' od mozdzieży. w rejonie miejscowości budy stare i budy zosiny było rozbite zgrupowanie AK 'kampinos' o ile dobrze pamiętam. może zgubili jakiegoś stena?:)
  • 2 weeks later...
Napisano
Czy mógłby ktoś wskazać w promieniu 30km od Grodziska Mazowieckiego gdzie można pokopać trochę militarki, nie proszę o współrzędne tylko o nazwę miejscowości, nazwę bitwy itp.
Tylko proszę o nie pisanie o Parzniewie i Budach-Zosinach, bo tam nic ciekawego nie ma, byłem raz w Parzniewie to wpadły mi dwie kule, jedna od muszkietu, druga od mosina. W bibliotekach byłem i nic nie znalazłem oprócz Bud-Zosin i Parzniewa

Z góry dziękuję najserdeczniej za jakąkolwiek pomoc.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie