kokesh Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Denar Republiki Rzymskiej, wyciągnięty z ziemi , okolice Białobrzegi Radom.Tylko ten stempel jakiś taki lichy ,może fals z epoki , monety nie czyściłem , dobre srebro ,może ktoś coś powie więcej.Pozdro...
elnio Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Nie wygląda na falsa. Jak wrócę z roboty, to spróbuję go wydatować, ale będzie trudno, bo nie wszystkie legendy są czytelne.Możesz napisać coś więcej nt. tego znaleziska:- jaka średnica ?- na jakiej głebokości leżała moneta i czy była sama ?
DarekD Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Tu jest coś podobnego?http://www.museumreproductions.co.uk/images/no17a.jpgDarek
kokesh Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Średnica to 18 mm a głęgokość na której ją wykopałem to o/k 15cm .Kiedyś było to orne pole więc moneta napewno zmieniała głębokość .Teren bardzo ciekawy ,miejscowy chłopak który chodząc za pługiem coś tam zawsze w ziemi wypatrzył [ bez wykrywki ]przyniósł z domu żeby nam pokazać garść monet w niej było kilka rzymków chyba brąz .Pole na którym je znalazł aktualnie zasiane więc poszliśmy na inne ,opodal ,tam wyszedł ten denar .Pozdro...
elnio Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Dzięki za informacje !Moim zdaniem to będzie ten republikański denarek: http://www.wildwinds.com/coins/sear5/s0146.htmldatowany na 125 r.p.n.e.
kokesh Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Wielkie dzięki elnio ,bardzo mi pomogleś .A tak nawiasem mówiąc to bardzo miło jak coś na kogoś czeka [ w ziemi ] tak długo bo ponad 2000 lat . Pozdro...
misiaczor Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 w ysiąc lat monety polskiej" Kałkowskiego jest identyczna moneta, opisana jako denar republikański Kajusa Vibiusa Pansy. awers: głowa bogini Romy, za nią napis PANSA. rewers : kwadryga w pedzie w prawo. moneta ze srebra. w książce prezentowana wykopana w Medyce w 1953r. datowana na 90 r. p.n.epozdrawiam
kokesh Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Napisano 4 Lipiec 2006 Na mojej jest napis AECA ,zdecydowanie. Pozdro...
marynero Napisano 16 Wrzesień 2006 Napisano 16 Wrzesień 2006 Podaj mi swojego e-maila to wyślę ci coś ciekawego. Gratuluję pięknego Rzymka". marynero
JacekN3 Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 moneta M. Porcius Laeca, wybita w Rzymie w 125 bc, na awersie głowa Romy , za nią napis LAECA, rewers Libertas w kwadrydze, poniżej naois M.PORC, a pod nim ROMA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.