Skocz do zawartości

Rzym

kokesh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Denar Republiki Rzymskiej, wyciągnięty z ziemi , okolice Białobrzegi Radom.Tylko ten stempel jakiś taki lichy ,może fals z epoki , monety nie czyściłem , dobre srebro ,może ktoś coś powie więcej.Pozdro...

Napisano
Nie wygląda na falsa. Jak wrócę z roboty, to spróbuję go wydatować, ale będzie trudno, bo nie wszystkie legendy są czytelne.
Możesz napisać coś więcej nt. tego znaleziska:
- jaka średnica ?
- na jakiej głebokości leżała moneta i czy była sama ?
Napisano
Średnica to 18 mm a głęgokość na której ją wykopałem to o/k 15cm .Kiedyś było to orne pole więc moneta napewno zmieniała głębokość .Teren bardzo ciekawy ,miejscowy chłopak który chodząc za pługiem coś tam zawsze w ziemi wypatrzył [ bez wykrywki ]przyniósł z domu żeby nam pokazać garść monet w niej było kilka rzymków chyba brąz .Pole na którym je znalazł aktualnie zasiane więc poszliśmy na inne ,opodal ,tam wyszedł ten denar .Pozdro...
Napisano
Dzięki za informacje !
Moim zdaniem to będzie ten republikański denarek: http://www.wildwinds.com/coins/sear5/s0146.html
datowany na 125 r.p.n.e.
Napisano
Wielkie dzięki elnio ,bardzo mi pomogleś .A tak nawiasem mówiąc to bardzo miło jak coś na kogoś czeka [ w ziemi ] tak długo bo ponad 2000 lat . Pozdro...
Napisano
w ysiąc lat monety polskiej" Kałkowskiego jest identyczna moneta, opisana jako denar republikański Kajusa Vibiusa Pansy. awers: głowa bogini Romy, za nią napis PANSA. rewers : kwadryga w pedzie w prawo. moneta ze srebra.
w książce prezentowana wykopana w Medyce w 1953r. datowana na 90 r. p.n.e
pozdrawiam
  • 2 months later...
Napisano
moneta M. Porcius Laeca, wybita w Rzymie w 125 bc, na awersie głowa Romy , za nią napis LAECA, rewers Libertas w kwadrydze, poniżej naois M.PORC, a pod nim ROMA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie