Skocz do zawartości

Linia Maginota

klod31

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam czy ktoś może ma dokładne plany i dościa do ludzi na Lini Maginota którzy mogliby nas wprowadzić w podziemia , ponieważ z ekipą wybieramy się tam w przyszłym roku.
Napisano
kontaktu nie mam na bunkrologów francuskich. ale na tej stronce http://www.bunkertours.co.uk/ sa opisy ludzi, którzy chodzili po fortach nieudostępnionych do zwiedzania. sa one porzucone przez wojsko i w dobrym bardzo stanie, np garnki w kuchni. sa opisy jak trafić i jak się wchodzi do jednego foru niedaleko Thionville. Byłem w Hackenberg kiedyś. Ogólnie trudno się zwiedza bo poszczególne foryty są otwarte jakby w kratkę, np jak Hackenberg jest otwarty w niedzielę to Soetrich jest otwearty dopiero za tydzień itp. Albo jak się zwiedzi jeden to ni ema czasu żeby dojechac przed zamknięciem do nastepnej grupy. No i nioedaleko jest Katzenkopf na lini Zygfryda.

Aha wkoło jest teren wojskowy.

Jakbyco to mam taka książeczkę z zeszłego roku, w której sa wszystkie militarne muzea francuskie opisane z godzinami otwarcia.
  • 2 weeks later...
Napisano
W książeczce są tylko muzea, nawet takie gdzie jest jeden czołg stojacy w ogródku przy drodze.

książeczkę mam z francji, taka broszurka ale dośc gruba i kupiłem ja chyba Paid De Calais gdzies w muzeum.
Jakbyco to mogę wysłać info o Maginota muzeach, otwartych jest chyba 5 miejsc. Sam się napaliłem na te dzikie" forty, ale bez francuza przewodnika to chyba beznadziejna sprawa. wiadomo rolnik może wyjechać z czaszki albi wezwać patrol. no i brak map.
Napisano
takie sa opisane forty do zwiedzania,

FERMONT
MORFONTAINE
IMMERHOF !!!
HESTROFF
SIERSTHAL-BITCHE
ROHRBACH- FORT CASSO
HACKENBERG- VECKERING !!!!
FORT CHAUX- LEMBACH !!!
HUNSPACH
HATTEN
MUTZBURG
MARCKOLSHEIM
UFFHEIM
Napisano
Mieszkam niedaleko lini maginota, kiedys se zwiedzilem SIMSERHOF. Wchodzi sie tam i oprowadzaja po bunrach na takim malych pojazdach, ze nie trzeba chodzic, tylko siedzisz i patrzysz... Jakos nie ma tego uczucia jak sie chodzi po bunkrach. Tam tez jest ksiegarnia z wieloma ksiazkami i lini maginota itd.

http://www.festungswelt.de/maginot_linie/simserhof/simserhof.htm
Napisano
kot05" masz jakieś namiary gdzie można przekimać niedaleko , fajnie jakbyśmy się mogli tam jakoś spotkać przypuszczalnie nasza ekipa wybierała by się 29.04.07 do 05.05.07. Co ty na to?
  • 2 years later...
Napisano
Posiadam 6 map 1:100000 z Linii Maginota okolic Fermont, Hackenberga, Hochwald, Faquemont, Galegensberg
oraz schematy wszystkich grup warownych, polecam także się zapoznać ze zdjęciami już wykonanymi http://www.owb.8p.pl/galeria/linia_maginota.htm
Napisano
podróżującym po francji radzę unikać autostrad-są płatne i to bardzo, a 'zwykłe'drogi nie są gorsze,w zasadzie takie same, bo też dwupasmówki tyle że gratisowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie