klod31 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Witam czy ktoś może ma dokładne plany i dościa do ludzi na Lini Maginota którzy mogliby nas wprowadzić w podziemia , ponieważ z ekipą wybieramy się tam w przyszłym roku.
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 kontaktu nie mam na bunkrologów francuskich. ale na tej stronce http://www.bunkertours.co.uk/ sa opisy ludzi, którzy chodzili po fortach nieudostępnionych do zwiedzania. sa one porzucone przez wojsko i w dobrym bardzo stanie, np garnki w kuchni. sa opisy jak trafić i jak się wchodzi do jednego foru niedaleko Thionville. Byłem w Hackenberg kiedyś. Ogólnie trudno się zwiedza bo poszczególne foryty są otwarte jakby w kratkę, np jak Hackenberg jest otwarty w niedzielę to Soetrich jest otwearty dopiero za tydzień itp. Albo jak się zwiedzi jeden to ni ema czasu żeby dojechac przed zamknięciem do nastepnej grupy. No i nioedaleko jest Katzenkopf na lini Zygfryda.Aha wkoło jest teren wojskowy.Jakbyco to mam taka książeczkę z zeszłego roku, w której sa wszystkie militarne muzea francuskie opisane z godzinami otwarcia.
suchy ss Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 sprobuj sie czegos dowiedziec na www.bunkrowiec.com mam nadzieje ze admin nie bedzie zly za podanie strony, a jesli tak to przepraszam:)
klod31 Napisano 11 Lipiec 2006 Autor Napisano 11 Lipiec 2006 Gdzie mogę tą książke zakupić, czy są tam opisane te grupy nie zabezpieczone?
a.korbaczewski Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 W książeczce są tylko muzea, nawet takie gdzie jest jeden czołg stojacy w ogródku przy drodze.książeczkę mam z francji, taka broszurka ale dośc gruba i kupiłem ja chyba Paid De Calais gdzies w muzeum.Jakbyco to mogę wysłać info o Maginota muzeach, otwartych jest chyba 5 miejsc. Sam się napaliłem na te dzikie" forty, ale bez francuza przewodnika to chyba beznadziejna sprawa. wiadomo rolnik może wyjechać z czaszki albi wezwać patrol. no i brak map.
a.korbaczewski Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 takie sa opisane forty do zwiedzania, FERMONTMORFONTAINEIMMERHOF !!!HESTROFFSIERSTHAL-BITCHEROHRBACH- FORT CASSOHACKENBERG- VECKERING !!!!FORT CHAUX- LEMBACH !!!HUNSPACHHATTENMUTZBURGMARCKOLSHEIMUFFHEIM
klod31 Napisano 14 Lipiec 2006 Autor Napisano 14 Lipiec 2006 A znasz może jakieś polskie dobre książki na ten temat z mapkami?
kot05 Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 Mieszkam niedaleko lini maginota, kiedys se zwiedzilem SIMSERHOF. Wchodzi sie tam i oprowadzaja po bunrach na takim malych pojazdach, ze nie trzeba chodzic, tylko siedzisz i patrzysz... Jakos nie ma tego uczucia jak sie chodzi po bunkrach. Tam tez jest ksiegarnia z wieloma ksiazkami i lini maginota itd. http://www.festungswelt.de/maginot_linie/simserhof/simserhof.htm
klod31 Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Napisano 18 Lipiec 2006 kot05" masz jakieś namiary gdzie można przekimać niedaleko , fajnie jakbyśmy się mogli tam jakoś spotkać przypuszczalnie nasza ekipa wybierała by się 29.04.07 do 05.05.07. Co ty na to?
menesiak Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Posiadam 6 map 1:100000 z Linii Maginota okolic Fermont, Hackenberga, Hochwald, Faquemont, Galegensbergoraz schematy wszystkich grup warownych, polecam także się zapoznać ze zdjęciami już wykonanymi http://www.owb.8p.pl/galeria/linia_maginota.htm
longwood Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 podróżującym po francji radzę unikać autostrad-są płatne i to bardzo, a 'zwykłe'drogi nie są gorsze,w zasadzie takie same, bo też dwupasmówki tyle że gratisowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.