Merdoc Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2006 witam mam ytanie czy moge przeprowadzić elektrolize w bloku dokłądnie wierzowcu na balkonie i czy by ktoś mugł mi to opisać jak to sie robi dokładnie dzieki z góry i nie odsyłąjcie mnie na inne strony które są juz w ygasnniete Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 potrzebne następujące rzeczy: Prostownik, elektrolit, przedmiot oczyszczany, przedmiot niepotrzebny oraz jakies naczynie. Elektrolitem jest ciecz do której wkładamy oba przedmioty, od niej zależy jak będzie wyglądał nasz przedmiot po zakończeniu procesu. Tą cieczą może być NaOH (wodorotlenek sodu), ale ja preferuje raczej wodę z solą. Jest to, moim zdaniem, dobry i niedrogi specyfik. Przedmiotem niepotrzebnym może być np. kawałek żelaza. Naczynie powinno być plastikowe, przynajmniej ja tak uważam.Elektrolizę wykonujemy następująco: Do naczynia nalewamy elektrolit. W prostowniku, do elektrody - podłączamy przedmiot oczyszczany, a do + niepotrzebny. Z tym, że elektrodę - podłączamy do zdrowego metalu w przedmiocie oczyszczanym. Obydwa przedmioty wkładamy do naczynia z elektrolitem i włączamy prostownik. Przedmioty nie powinny mieć ze sobą styku! W żadnym wypadku nie wolno dotykać przedmiotów przy włączonym prostowniku.Elektrolizę robimy, dopuki nie zauważymy, że przedmiot jest już całkowicie czysty z rdzy. Potem wyłączamy prostownik i wyciągamy przedmiot.Bąbelki powinny lecieć z przedmiotu oczyszczanego. Jeżeli zauważysz że lecą tylko z elektrody -, to znaczy że nie podłączyłeś jej do zdrowego metalu i musisz ręcznie sie do niego doczyścić.Przedmiot po elektrolizie, będzie czysty z rdzy, ale także nabnierze ciemnej (takiej oksydowej) barwy. Jeśli chcesz uzyskać dawną barwę tego przedmiotu, bierzesz szczotę drucianą i jazda!!P.S jeśli na balkonie.. to nie powinno z tym być żadnych problemówpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niftos Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 .... jednak nalezy wiedziec ze przy tym procesie wytwarza sie wodor ktorego wlasciwosci chyba wszyscy znaja ... no i dobrze jak przedmiot niepotrzebny" to stal nierdzewna a chyba najlepiej jak jest to blacha cynkowapozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merdoc Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2006 dzieki chłopaki naprawde dzieki super informacje normalnie pierwszy raz dostałemn tak wyczerpującą odpowiedz pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbynek118 Napisano 2 Lipiec 2006 Share Napisano 2 Lipiec 2006 witam jakie proporcje soli i wody aby otrzymać elektrolit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Lipiec 2006 Share Napisano 2 Lipiec 2006 Zdecydowanie lepij od soli stosować NaOH. Jak nie masz dosępu do czystego to kret do rur. Tak czy inaczej 10-15% czyli około 100g/1l.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.