Skocz do zawartości

Organizacja Pomocy Ojczyżnie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam nie wiem czy dobrze wybrałem forum na którym się zwracam o pomoc.No ale raz się żyje.Mój dziadek w czasie drugiej Wojny Światowej pracował w Księstwe Luksemburg tak dokładnie to w latach 1937 do 1946 i działał tam w takiej Organizacji Pomocy Ojczyżnie była ponoć lewicowa .Podobno mieli też swoje znaczki w kształcie takiej tarczy rycerskiej tło biało czerwone i litery O.P.O . Osobiście dziadka nie znałem bo zmarł w 1961r .W 1946r powrócił do kraju i zamieszkał w Bytomiu.Nie zachowały się żadne dokumenty a podobno dziadek miał jakąś korespondencje z Rządem Londyńskim a wiadomo po wojnie takie kontakty nie były mile widziane.Z góry dziękuje za jakieś wiadomośći na temat tej organizacji.Pozdrawiam
Napisano
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta.php?arch=2&zesp=1444&cd=0
Znalazłem coś takiego.Gdy wystąpisz z pismem do tej instytucji powinni ci umożliwić wgląd w te dokumenty.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Dzięki za pomoc napewno skorzystam zastanawiam czy mogę się zwrócić do Katowickiego IPN i czy oni udzielą mi jakiś informacji ,ewentualnie jak by była jakaś teczka czy miałbym do niej wgląd. Narazie wielkie dzięki.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie