Gość Napisano 19 Sierpień 2003 Napisano 19 Sierpień 2003 Przeczytałem newsa o broni strzeleckiej we wrześniu 1939 i się zdziwiłem zapytaniem o broń strzelecką. Gdybyśmy wiecej czytali literatury /to i tematyka byłaby bardziej zróżnicowana ??????/....Bardziej interesujące jest pytanie o używane lkm i rkm /albo np. przenośne miotacze ognie i ich bojowe uzycie we wrześniu/. Z tego co wiem powszechnie stosowane były we wrześniu np. francuskie Chauchaty /w formacjach rezerwowych, na podstawie wspomnień artylerzystów mówiących o częstych zacięciach posiadanych rkm sadzę, iż i ta formacja je używała/ i niemieckie Bergmanny wzór 1915 /lub 1915/Na/ w jednostkach saperskich i Obronie Narodowej. Niestety, zdjęć tej ostatniej broni praktycznie nie znajdziecie.....Dla kolekcjonerów i miłosników broni polecam dwie formacje: Bardzo zróznicowane uzbrojenie posiadała Obrona Narodowa. Dokładne informacje na ten temat zawiera książka:Kazimierz Pindel Obrona terytorialna II Rzeczpospolitej". Warszawa 1995.Pamiętajcie też o takiej formacji jak Straż Graniczna. To jej oddziały jako pierwsze starły się z wrogiem. Dużo informacji w książce:Henryk Kula Polska straż graniczna w latach 1928-1939" Warszawa 1994Co ciekawe. To właśnie funkcjonariusze Strazy Granicznej byli odpowiedzialni za zaminowanie głównych szlaków komunikacyjnych na przewidywanych kierunkach natarcia czołgów i wykonywanie leśnych zawał.Najnowsze dzieło Pana Konstankiewicza wydane przez UMCS LUBLIN już na sie forum pojawiło.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 20 Sierpień 2003 Napisano 20 Sierpień 2003 Dzięki za informację. Wprawdzie tylko brałem udział w dyskusji w tamtym wątku, ale jestem zaintetresowany tematem.Jak tylko będę w BN to zapoznam się z tymi pozycjami.Pozdrawiam,Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.