Skocz do zawartości

A może będziemy czytać ???

Gość ian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeczytałem newsa o broni strzeleckiej we wrześniu 1939 i się zdziwiłem zapytaniem o broń strzelecką. Gdybyśmy wiecej czytali literatury /to i tematyka byłaby bardziej zróżnicowana ??????/....

Bardziej interesujące jest pytanie o używane lkm i rkm /albo np. przenośne miotacze ognie i ich bojowe uzycie we wrześniu/. Z tego co wiem powszechnie stosowane były we wrześniu np. francuskie Chauchaty /w formacjach rezerwowych, na podstawie wspomnień artylerzystów mówiących o częstych zacięciach posiadanych rkm sadzę, iż i ta formacja je używała/ i niemieckie Bergmanny wzór 1915 /lub 1915/Na/ w jednostkach saperskich i Obronie Narodowej. Niestety, zdjęć tej ostatniej broni praktycznie nie znajdziecie.....

Dla kolekcjonerów i miłosników broni polecam dwie formacje:
Bardzo zróznicowane uzbrojenie posiadała Obrona Narodowa. Dokładne informacje na ten temat zawiera książka:
Kazimierz Pindel Obrona terytorialna II Rzeczpospolitej". Warszawa 1995.
Pamiętajcie też o takiej formacji jak Straż Graniczna. To jej oddziały jako pierwsze starły się z wrogiem. Dużo informacji w książce:
Henryk Kula Polska straż graniczna w latach 1928-1939" Warszawa 1994
Co ciekawe. To właśnie funkcjonariusze Strazy Granicznej byli odpowiedzialni za zaminowanie głównych szlaków komunikacyjnych na przewidywanych kierunkach natarcia czołgów i wykonywanie leśnych zawał.
Najnowsze dzieło Pana Konstankiewicza wydane przez UMCS LUBLIN już na sie forum pojawiło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie